Ju mer jag lärde känna Mia desto bättre blev jobbet

Pernilla Winberg har jobbat som personlig assistent till JAG-medlemmen Mia Ek sedan juni 2000. Då var Pernilla nitton år och hade precis gått ut gymnasiet. – Jag har aldrig sett det här som ett tillfälligt jobb, men jag trodde nog när jag började att jag bara skulle jobba några år och sedan börja plugga, säger Pernilla.

Mia Ek, som Pernilla Winberg assisterar bor i Skåne och är bara några år äldre än Pernilla.
– Ju mer jag lärde känna Mia desto bättre blev jobbet, säger Pernilla.  Vår relation har utvecklats hela tiden under de här fjorton åren. Egentligen är man ny assistent väldigt länge, det tar tid att komma in i jobbet på riktigt. När jag ser tillbaka så är det mycket jag trodde jag förstod i början. Men det tog egentligen flera år att förstå.
Pernilla bor på en gård med sin man och deras två barn som är fyra och åtta år gamla. Familjen har också fyra hästar, två hundar och två katter.

– Så där är lite att göra på fritiden också. Men det är precis så här jag alltid velat leva, så jag är nöjd, säger Pernilla.
Mia gillar också att rida och Pernilla tycker att deras gemensamma intressen gör jobbet som assistent ännu ett snäpp roligare.  Det Pernilla annars gillar mest med jobbet är att få göra sitt bästa och se att Mia trivs med sitt liv.

– Det är en speciell känsla när jag ser att Mia mår riktigt bra, säger Pernilla. Då mår jag också bra. Jobbiga perioder för Mia blir jobbiga perioder för en själv som assistent också. Men jag vet ju att då är jag ännu viktigare för Mia. Det är ett jobb.  Men det blir ju en relation också så det blir mer än ett jobb.
Sedan ett tag tillbaka delar Pernilla servicegarantuppdraget med Mias mamma och gode man Anita Ek. Två andra assistenter delar på bemanningsansvaret.  Arbetsschemat, som Anita ansvarar för, utgår självklart från Mias liv och behov, men Pernilla tycker att Anita också försöker ta hänsyn till de olika livssituationer som assistenterna har.
– När man märker sådant, så gör man ju allt man kan tillbaka om det kör ihop sig, säger Pernilla.  Man får vara flexibel. Det handlar det mycket om i det här jobbet.
Pernilla ger ett lugnt och eftertänksamt intryck. Det märks att hon verkligen är engagerad i sitt jobb.  Hon är snabb på att lyfta fram andra som hon tycker gör ett bra jobb.
– Jag försöker alltid göra som Anita har gjort så blir resultatet nästan lika bra, säger Pernilla. Det blir det bästa jag kan i alla fall, även om det kanske inte blir riktigt lika bra. Det är skönt att ha Anita där att ringa och fråga om det är något man undrar.
– Jag trivs så bra med allt i jobbet och är glad när jag går dit.  Jag tycker att Brukarkooperativet JAG ser till både medlem och assistenter. De tänker på alla, säger Pernilla.
Mia, vad betyder Pernilla för dig?
– Mycket! Pernilla är lyhörd och trygg. Och hon gör alltid sitt bästa, säger Mia med hjälp av Anita. 

Dela |
JAG är en ideell riksförening för personer med flera omfattande funktionsnedsättningar, varav en avser den intellektuella förmågan. JAG arbetar för att medlemmarna ska kunna leva sina liv fullt ut, på sina egna villkor, med bästa möjliga personliga assistans. JAGs assistanskooperativ styrs av medlemmarna och drivs utan vinstintresse.
Brukarkooperativet JAG anordnar personlig assistans för drygt 400 personer runt om i Sverige och är arbetsgivare för mer än 3 500 personliga assistenter.