fbpx

Visa undersidor

Assistansanvändare berättar

 

andraberättar

Tack vare assistansen kan jag göra det jag vill, när jag vill

Sedan Signe fick personlig assistans har hon blivit mer självständig och mindre beroende av sin mamma. Så ofta hon kan åker hon in till stan för att fika, bowla eller gå på bio. Men allra helst går hon på disco.

Den här dagen är Signe Jassey, 25, ledig från jobbet på sin dagliga verksamhet och vill besöka sin favoritbutik på Södermalm, Myrornas second hand. Här finns ett rum fullt av begagnade spel och pussel, och till hennes stora glädje har det kommit in flera nya sedan hon var här senast, för drygt en vecka sedan. Signe klämmer och känner på kartongerna en lång stund. Med hjälp av tecken och enstaka ord visar hon sedan för mamma Katja vilka spel och pussel hon vill köpa. När de betalat bär det av till ett närliggande café som serverar Signes favoritdryck, kaffe latte.

Det är fem år sedan familjen ansökte om personlig assistans. Signes LSS-handläggare hade då länge hävdat att Signes hjälpbehov föll under föräldraansvar, men Försäkringskassan tyckte annorlunda.

– Signe blev beviljad assistans eftersom hon har behov av aktiv tillsyn samt hjälp att göra sig förstådd. Innan Signe fick personlig assistans var hon ständigt beroende av min ork och goda vilja. Nu har hon en mindre trött mamma. Hon har också fått möjlighet att frigöra sig mer, hon kan göra det hon vill, när hon vill, säger Katja.

Efter ett år hos en privat assistansanordnare hittade Katja JAG Personlig assistans.

– Vi ville att Signes assistans skulle skötas av ett icke vinstdrivande kooperativ. Hennes pengar ska användas på bästa sätt så att hon får största möjliga nytta av dem. Nu vet vi att alla pengar går till henne och det känns jättebra.

Katja är god man och personlig arbetsledare för Signes personliga assistans, och så länge Signe bor kvar hemma arbetar hon själv vissa assistanstimmar.

– Det är skönt att systemet är så flexibelt, det skulle vara svårt att anställa någon som vill jobba de där två timmarna på morgonen innan Signe ska iväg till sin dagliga verksamhet.

Efter fikastunden ska Signe och Katja träffa LSS-handläggaren eftersom det har blivit dags för Signe att ställa sig i bostadskö till en egen lägenhet. För Signe är det största önskemålet att lägenheten är tillgänglig för rullstol så att hennes kompis Simon kan komma och hälsa på. Till dess får de fortsätta träffas på discot på Fryshuset. Där de bägge kan ses tack vare assistansen.

andra-berättar-erika- personlig-assistansI min ateljé flödar kreativiteten

Sedan Erika bytte från kommunal assistans till JAG Personlig assistans har bland annat möjligheten att ägna sig åt kreativa projekt ökat. Detta har påverkat henne på flera sätt.
– Jag mår bättre, känner mig lugnare och är inte så stressad längre.

Erika Behrens vardagsrum hemma i Täby utanför Stockholm är en enda stor ateljé. Väggarna är täckta av hennes egna fotografier och i mitten av rummet står ett stort arbetsbord. I det ena hörnet tronar det meterhöga dockhus hon byggt med assistenternas hjälp, och i det andra hörnet en symaskin. Idag ska hon sy ett litet täcke till dockhuset. Hennes assistent Helena trär tråden genom nålen på symaskinen och ställer in den på rätt program, noga instruerad av Erika. Med hjälp av munnen och sin högra hand lägger sedan Erika tyget tillrätta under pressarfoten och trycker på pedalen.

Erika fick sin första Barbie-docka när hon var två år och när hon räknade dem senast hade antalet vuxit till 59 stycken. Hon tillverkar egna möbler, textilier och kläder till dockorna. Hon jobbar mest med material som papper, lera, trä och textil. Sedan hon bytte från kommunal assistans till JAG Personlig assistans för tre år sedan tycker hon att det har blivit enklare att ägna sig åt sina kreativa projekt full ut.

– När jag hade assistenter från kommunen var jag tvungen att anpassa mig till dem. Nu kan jag till exempel gå ut och handla saker när jag vill. Jag handlar tyg på Ohlssons tyger i Täby Centrum. Där finns allt jag behöver utom kardborre. Det köper jag på Panduro.

Många av idéerna får Erika från Barbie-filmerna och om det är skapligt väder ger hon sig ut i naturen. Där iscensätter hon olika berättelser. Hon filmar dockorna och lägger på ljud. Så småningom ska hon sätta ihop klippen till en hel film.

– Jag har skapat hela mitt liv. Det gör mig glad och jag mår bra av det. Idéerna kan komma när som helst. En dag vill jag ha öppet hus här så att människor kan komma och titta på när jag arbetar.

Erika lever ett aktivt liv. Hon har åtta assistenter och reser en hel del, senast i september var hon i New York. Två dagar i veckan åker hon till JAG Personlig assistans kontor inne i stan och medverkar i ett kulturprojekt.

På grund av sin ljudkänsliga epilepsi som kan aktiveras av oväntade ljud skyddar hon öronen med mjuka hörselskydd. Assistenterna finns också alltid nära till hands om hon får en kramp. Men framför allt hjälper de henne med allt det praktiska.
– Assistenterna är mina armar. Jag skulle inte klara mig utan dem.

Utbildning och respekt går hand i hand

im56Sina Hosseini-Rad bor i egen lägenhet sedan 2010. Han är sportig och styrketränar, rider och simmar varje vecka. Sina älskar också att resa, åka skidor, bowla och att spela gitarr. Favoritmusiken är Swedish House Mafia och Elvis Presley. Sina bor i Hultsfred och har haft sin assistans i JAG sedan 1994. Att Sinas personliga assistenter deltar i JAG Personlig assistans utbildningar har alltid varit en självklarhet.

Ashraf Boustani, Sina Hosseini-Rads mamma och personliga arbetsledare, tycker det märks att assistenterna utvecklas i sin assistentroll när de gått på utbildning hos JAG Personlig assistans.

– De blir självsäkrare och förstår Sina bättre, säger Ashraf. Den praktiska erfarenheten i att assistera Sina och fylla på med teorin från kurserna är tillsammans den bästa utbildningen.

När en ny assistent börjar får hen först en grundlig introduktion i jobbet som personlig assistent hos just Sina. Då arbetar den nya personliga assistenten dubbelt med en erfaren assistent under en tid.

Det är mycket som assistenter ska kunna. Både praktiskt och teoretiskt.

– Att vara personlig assistent är inte något enkelt jobb, säger Ashraf. Utan ofta både krävande och avancerat.

Sina och Ashraf har alltid en plan för utbildningarna som anpassas efter hur livet ser ut just nu för Sina. Förutom kurserna på JAG Personlig assistans så har de ibland satt ihop en egen bokcirkel med assistenterna för att diskutera olika frågor och nu försöker de få till en workshop med en föreläsare från JAG Personlig assistans.

Nästan varje termin går Sinas assistenter på utbildning.

– En kurs håller inte hur länge som helst – man måste fylla på med mer utbildning med jämna mellanrum, säger Ashraf.

Utbildningar fungerar som en påfyllnad av både kunskap och energi. Med bra utbildningar lär sig en personlig assistent till exempel olika sätt att hantera och agera i situationer och blir säkrare i sitt jobb.

– Tryggheten som assistenten ska känna i sitt jobb är viktig för mig som personlig arbetsledare, för den går raka vägen tillbaka till Sina, säger Ashraf.

Sinas personliga assistenter behöver lära sig att tolka Sinas sätt att uttrycka sig. Här har utbildningar om kommunikation hjälpt assistenterna att bättre förstå Sina.

– Utbildning och respekt går hand i hand, säger Ashraf. Att visa respekt för Sina. Det är så viktigt att man förstår att hos Sina gäller hans regler och vanor. Att det ska vara på hans sätt, som han vill ha det och är van vid. Här tycker jag att utbildningarna hjälper till som en extra påminnelse för assistenterna, sedan repeterar jag som personlig arbetsledare med jämna mellanrum rutiner med Sinas assistenter.

Utan utbildning för assistenterna skulle inte Sina kunna leva det självvalda liv han gör. När assistenterna varit på sin Utbildning för nyanställda assistenter är det tydligt att de bemöter Sina på ett annat sätt än innan.

– Att ha en seriös assistansanordnare är viktigt, säger Ashraf. Det är viktigt att dels följa alla regler, som till exempel arbetslagstiftningen men också att kunna få juridisk hjälp. Ett varierat utbud av kurser både för personliga assistenter och för mig som arbetsledare är också viktigt. Det gör att Sinas assistans kan fortsätta hålla hög kvalitet.