Förra veckan gick regeringen ut med direktiven för utredningen Ett nytt regelverk för offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster. Utredningen ska ledas av Ilmar Reepalu, Malmös förre kommunalråd, och vara klar senast 1 november 2016. En lagstiftning skulle då kunna införas innan valet 2018.
Ilmar Reepalu ska utreda förutsättningarna för och föreslå hur den offentliga finansieringen av privat utförda välfärdstjänster bör regleras. Syftet är att säkerställa att offentliga medel används till just den verksamhet de är avsedda för och på ett sådant sätt att de kommer brukarna till godo. Men också att eventuella överskott som huvudregel ska återföras till den verksamhet där de uppstått.
– Brukarkooperativet JAG är Sveriges allra största ideella aktör inom vad som brukar kallas omsorg. Vi ser fram emot ett samarbete med utredaren om villkoren inom personlig assistans, säger Cecilia Blanck, verksamhetschef på JAG.
Utredningen kommer också att föreslå hur offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster kan utformas så att den säkrar likvärdighet, kvalitet, samhällsekonomisk effektivitet, behovsstyrning och öppenhet. I direktiven står ” Vad gäller personlig assistans som bedrivs i privat regi inkluderas sådan assistans som bedrivs med stöd av assistansersättning. De regler som tas fram ska beakta den enskilda brukarens behov, självbestämmande och rättigheter.”
– Vi hoppas att utredningen kommer att inse betydelsen av möjlighet till brukarmakt i assistansen, säger Cecilia Blanck, verksamhetschef på JAG. Inte bara ur perspektivet konsumentmakt, med valfrihet mellan olika utförare, utan också möjligheten att själv eller tillsammans med andra ta makten över själva utförandet av servicen. Och att det måste gälla alla assistansanvändare, oavsett funktionsnedsättning eller personkrets. Det behöver också tydliggöras att kvalitet inte främst handlar om rutiner och system, utan om sådant som rätten till personlig integritet och att kunna göra samma val som andra i sitt liv.