Det är vi som bidrar

Om Vi vill bidra
Det är vi som bidrar
Arbetsplatser och handledare

Att arbeta är att vara en del av ett sammanhang och ger de flesta av oss mening i livet. Det är i alla fall vår åsikt. Att alla människor kan vara med och göra en insats till 100% av sin egen förmåga, är också vår åsikt. Med projektet ”Vi vill bidra” kan människor med komplexa funktionsvariationer, tack vare och med hjälp av personlig assistans, visa att de vill – och kan – bidra på arbetsmarknaden.

”Att få möjlighet att komma ut och träffa människor. Att få utföra en meningsfull syssla. Att ha en funktion i samhället. Att vara en i gänget. Att känna mig nöjd och stolt. Att vara saknad när jag är sjuk.” Det är några av deltagarnas beskrivningar av sin medverkan i projektet ”Vi vill bidra”. Men, det skulle kanske lika gärna kunna vara din egen beskrivning av vad arbete innebär för dig?

På den här sidan hittar du deltagarnas egna berättelser om projektet.

Är du intresserad av att veta mer? Kontakta Anna Karlsson, verksamhetsledare ”Vi vill bidra”, tel 08-789 30 75 eller mejla anna.karlsson@jag.se

Porträttbild på Rebecca i Vi vill bidra-projektet

Rebecca Raje

”Varför kan Rebecca inte gå?” Frågan kommer från en pojke i 4-årsåldern i den förskolegrupp som idag jobbar med lera tillsammans med Rebecca Raje och hennes assistent Matilda.

Vi befinner oss på Kubens förskola i Skönsmon och med hjälp av tecken som tolkas av assistenten berättar Rebecca att hennes muskler i benen är svaga.

Varje onsdagsförmiddag arbetar hon som resurs här. Vissa gånger planerar och förbereder hon egna aktiviteter med hjälp av sin assistent. En gång läste hon en saga som handlar om en kille som liksom hon själv använder rullstol. En annan gång ordnade hon blåsmålning med sugrör. Hon har också berättat en egen saga med hjälp av sin iPad.

Personalen berättar att aktiviteterna är mycket uppskattade av barnen, men att Rebecka också gör stor nytta när hon svarar på barnens frågor om sig själv, hur det är att använda rullstol och ha en assistent. Hon ger barnen kunskap för livet.

På assistent Matildas fråga om Rebecca känner sig stolt, tecknar hon ja.

Namn: Rebecca Raje
Bor: Skönsmon i Sundsvall
Gör: Jobbar på Kubens förskola en halv dag i veckan genom ”Vi vill bidra”-projektet. Jag pysslar med barnen, läser sagor, svarar på frågor med hjälp av min assistent som tolkar. Övriga dagar går jag på daglig verksamhet där jag pysslar, målar och gåtränar.
Det bästa med att bidra: Det känns viktigt, jag känner mig stolt och brukar berätta att jag jobbar på förskola. Jag älskar barn och tycker om att leka.
Intressen: Jag går gärna på fritidsgården Fritid för alla, där brukar jag träffa kompisar, dricka Coca cola och äta toast. Jag gillar musik och är med i en sång- och dansgrupp som heter Happiness. Min storebror är musiker och min största idol. Jag simtränar, rider och ska snart vara med i min första hopptävling. Min dröm att arbeta med hundar eller att ha en helt egen hund.
Berättat med stöd av assistent Matilda.

Porträttbild på Thomas i VI vill bidra-projektet

Thomas Nilsson

”Tack ska du ha Thomas”, säger butiksägaren Niklas när Thomas Nilsson lämnar över en påfylld varukorg med doppskor till käppar och kryckor.
En liten stund tidigare, när Thomas med aktivt stöd av sin assistent Cecilia precis lagt i den sista doppskon i korgen, sken han upp i ett stort leende, uppenbart nöjd över att vara färdig med sin arbetsuppgift.
Thomas har flera arbetsuppgifter i ”Vi vill bidra”. Förutom att hjälpa hjälpmedels- och friskvårdsbutiken Friskhuset och second hand-kedjan Myrorna att märka och sortera varor, testar Thomas tillgängligheten och framkomligheten i Sundsvall å turistbyråns vägnar.
Thomas besöker caféer, hotell och museum men testar också hur det är att åka buss eller ta sig fram med rullstol på gator och torg. Trottoarkanter är extra besvärliga.
Resultatet ska bli en folder som rullstolsburna turister i Sundsvall kan ha nytta av, men förhoppningen är också att den kanske kan påverka en och annan politiker att driva tillgänglighetsfrågan ännu mer aktivt i kommunen.

Namn: Thomas Nilsson
Bor: Sundsbruk mellan Timrå och Sundsvall
Innan: Daglig verksamhet där vi fick måla, sjunga, se på film, spela bingo, pyssla, gåträna och fika.
Nu: Arbetar i ”Vi vill bidra”. Å turistbyråns vägnar testar jag tillgängligheten och framkomligheten i Sundsvall. Jag hjälper också till att sortera och märka varor åt second-hand-kedjan Myrorna samt åt hjälpmedels- och friskvårdsbutiken Friskhuset.
Det bästa med att bidra: När någon tackar mig för att jag gjort något känner jag mig nöjd.
Intressen: Musik, gärna dansbandsmusik av Vikingarna eller Lasse Stefans. Jag tycker om att äta god mat på restaurang och att resa. Jag gillar också att rida.
Berättat av Thomas gode man Ann-Christin samt assistent Cecilia.

Porträttbild på Linus i Vi vill bidra-projektet

Linus Ullbrand

Linus Ullbrand, börjar denna arbetsdag i ”Vi vill bidras” lokal på Kungsholmen i Stockholm. Kollegan Philip Blockstrand har nyss levererat nya kartonger från secondhand-kedjan Myrorna och efter några koppar kaffe är Linus redo att börja sortera stora legobitar, även kallade duplo, i påsar.

Precis när Linus ska börja får han dock ett epilepsianfall och får hjälp av sina assistenter Peter och Joni att sätta sig ned och vila. Tack vare dem kan han anpassa sin arbetsdag helt efter sin dagsform och får nu möjlighet att ta det lugnt tills han om en liten stund igen kan påbörja sorteringsarbetet tillsammans med Philip.

Förutom att Linus hämtar, sorterar och levererar leksaker åt Myrorna hjälper han också den ideella föreningen Sveriges Pomologiska Sällskap att märka och sätta upp kartotek för äppelträden i Ekebyhovsparken, samt är med och beskär träd och arrangerar äppeldagen varje år. Alltid med nära stöd av sina personliga assistenter.

Deltagare: Linus Ullbrand
Bor: Ulvsunda utanför Stockholm
Innan: Provat på tre olika dagliga verksamheter men då det varit svårt att trivas har jag också periodvis varit mycket hemma.
Nu: Deltagare i ”Vi vill bidra” där jag med stöd av personlig assistans hämtar, sorterar och levererar leksaker åt second-handkedjan Myrorna i Stockholm. Med stöd av mina assistenter hjälper jag också den ideella föreningen Sveriges Pomologiska Sällskap att märka och sätta upp kartotek för äppelträden i Ekebyhovsparken, beskära träd med mera.
Det bästa med att bidra: Detta är den första meningsfulla sysselsättning jag haft i mitt vuxna liv. Jag får träffa arbetskamrater och allt är anpassat efter mina behov och min dagsform.
Intressen: Musik, matlagning, skogspromenader och utflykter, att vara med mina kompisar, assistenter (som känner mig väl) och min stora familj. Resa runt i Sverige på sommaren.
Berättat av mamma Christina.

Porträttbild på Lisa Thiberg i Vi vill bidra-projektet

Lisa Thiberg

”Lilla Anna har en röd väska och en röd klänning. Kommer ni i håg hur man tecknar röd?” frågar assistenten medan Lisa Thiberg tecknar ”röd” genom att hålla upp pekfingret mot sin läpp. De 19 förskolebarn som är på teckensagostund här i Kungsholms kyrkas barnlokal idag gör detsamma.

– Vad duktiga ni är, tecknar Lisa medan barnen fortsätter imponera genom att visa upp vilka tecken de minns från förra gången.

Efter sagan om färger är det dags att teckna olika djur. Hur tecknar man katt? Groda? När det är dags att teckna lamm visar Lisa med en svepande rörelse över sin arm hur hon klipper ull. En liten hand viftar ivrigt: ”Min mormor kan stickas!”.

Den sista teckensagan för dagen handlar om kläder, och innan barnen går hem för idag vet de hur man tecknar både mössa, tröja, byxor och klänning.

Namn: Lisa Thiberg
Bor: Sundbyberg (Tidigare London, Nybro, Hongkong, Linköping, Kungsholmen)
Innan: Tog studenten förra året. Gjorde ingenting ett halvår. Jag ville inte plugga vidare och då fanns det inte så mycket annat. Först var det lite skönt att vara hemma men det blev snart tråkigt.
Nu: Deltagare i ”Vi vill bidra” genom att hålla teckensagostund tillsammans med kollegan Hillevi Larsson för förskolebarn i Kungsholms kyrkas barnlokal. Föreläser om teckenkommunikation, om hur det är att ha personlig assistans med mera. Har även gjort en bakbok och sorterar, piffar upp och prismärker leksaker åt second-handkedjan Myrorna i Stockholm. Arbetar på Svenska JAG-bladet och praktiserar på Inspektionen för vård och omsorg.
Det bästa med att bidra: Det betyder mycket för mig att få göra meningsfulla uppgifter på dagarna och att jag får träffa människor som jag inte skulle träffat annars.
Intressen: Baka, pyssla, konserter. Umgås med släkt och vänner. Mode och shopping. Gå på Fotografiska museet.
Dröm: Att flytta hemifrån. Och att få fortsätta bidra…
Berättat med tecken tolkade av mamma Katarina.

Ida Spånberg

Scannern lyser grönt. ”Gud vad snabb jag är idag” händer det att Ida säger numera, när hon läst av streckkoden på böckernas baksidor.

– Ida har gjort framsteg. I början hade hon svårt att läsa av med scanner. Detta är något hon har blivit bättre på ju fler gånger hon har gjort det, berättar hennes kontaktperson, Cecilia Gustavsson, bibliotekarie på Mora bibliotek.

När Ida är färdig med arbetsuppgiften säger hon ”Kan jag låna med mig en bok idag tro?”. Det frågar hon varje gång.

Att det blev just här Ida Spångberg skulle jobba är ingen slump. Hon var redan en frekvent biblioteksbesökare och väl känd av personalen när det bestämdes att hon skulle komma hit och jobba två timmar i veckan.

Förutom att scanna återlämnade böcker, plockar hon i ordning böckerna på barnavdelningen, skyltar på barnavdelningen, ställer tillbaka återlämnade böcker och filmer och hjälper till i utlåningsdisken.

– Hej då Cecilia, vi ses på onsdag. Då ska jag låna hem en bok! skrattar Ida med glimten i ögat, samtidigt som hon får hjälp av sin assistent att klä på sig sina kläder innan de går ut genom dörren.

Namn: Ida Spånberg
Bor: Mora
Gör: Deltagare i ”Vi vill bidra” och arbetar på Mora bibliotek en timme två dagar i veckan. Jag plockar i ordning böckerna på barnavdelningen, skyltar på barnavdelningen, ställer tillbaka återlämnade böcker och filmer och hjälper till i utlåningsdisken. Med mera. När jag är klar brukar vi fika.
Det bästa med att bidra: När vi fikar.
Intressen: Jag gillar att gå ut och äta, gå på promenad, spela spel, titta på fina tröjor, gå på konserter. Jag gillar också att gå och simma, bada och basta. Jag gillar att ta det lugnt, väldigt lugnt.
Fler jobb jag vill göra: Jag vill jobba tillsammans med de övriga deltagarna i ”Vi vill bidra”, till exempel på kafé.
Berättat med stöd av mamma Annika.

Porträttbild på Mirna i Vi vill bidra-projektet

Mirna Marjanovic

Mirna Marjanovic tar upp den sista lappen ur korgen och knäpper fast den i ramen på trädet. Med hjälp av sin assistent Ramona får hon den
på plats. Nöjd med sin bedrift gör hon high five med Ramona.

Därefter vänder hon på klacken och går med raska steg tillbaka till naturområdets centrumbyggnad där Naturums personal tackar för hjälpen och tar emot korgen. Hennes assistent är hela tiden strax intill.

Sedan ett par veckor tillbaka har Mirna tagit över denna arbetsuppgift från en kollega i projektet ”Vi vill bidra”. Varje fredag kommer hon hit till Mariebergsskogen i Karlstad med sin personliga assistent för att sätta upp frågorna i veckans tipspromenad, och i helgen kommer barnfamiljer och andra intresserade att upptäcka att Mirna denna vecka satt upp frågor som handlar om fåglar.

Deltagare: Mirna Marjanovic
Bor: Karlstad
Innan: Deltog i daglig verksamhet. Då aktiviteterna inte motsvarade mina behov resulterade detta i mycket stress vilket gjorde att jag till slut slutade sova och vägrade åka dit. Jag har också bland annat matat ankor och hästar
på en 4h-gård i projektet ”Vi vill bidra”.
Nu: Hjälper Naturum i Karlstad att sätta upp en tipspromenad i Mariebergsskogen varje vecka. Bakar och brer smörgåsar åt Café JAG och Jossans Café.
Det bästa med att bidra: ”Vi vill bidra” ger mig möjlighet att utföra en meningsfull syssla. Jag behöver veta vad som ska hända och vad som förväntas av mig. Då blir jag 100% trygg vilket gör att jag behåller tillräcklig mängd energi för att klara resten av dagen. Detta är endast möjligt tack vare assistenter som känner mig mycket ingående. För att tillgodose mina behov behöver både miljön och uppgiften vara anpassad och min assistent stötta mig aktivt i varje moment.
Intressen: Musik och att besöka olika platser. Jag tycker om
att vara här och nu.
Berättat av mamma Snjezana.

Porträttbild på Mattias i Vi vill bidra-projektet

Mattias Ferm

”Kommer snart, är och hämtar leksaker på Myrorna. Mattias och Anki”. Lappen ligger på bordet i JAGs träfflokal i Sundsvall.

Några kilometer därifrån väntar Mattias Ferm otåligt medan ansvarig chef på Myrornas lager letar efter kartongerna med leksaker som han är här för att hämta tillsammans med sin handledare ”Anki”, eller Ann-Christin som hon egentligen heter.

Chefen på lagret får leta lite innan hon hittar lådorna men till slut finner hon dem och Mattias tar emot en stor kartong. Hans assistent Ida står nära intill, redo att hjälpa Mattias och tolka hans tecken åt omgivningen.
Vintertid är Mattias ansvarig för att hämta och lämna leksaker på Myrorna i Sundsvall. Han hjälper också till med andra bilburna ärenden för föreningen JAG. Sommartid jobbar han på Himlabadet där han sopar, rensar ogräs, fyller på papper på toaletten i herrarnas omklädningsrum och plockar skräp. Då avslutas arbetsdagen dessutom alltid med ett skönt dopp i poolen.

Namn: Mattias Ferm
Bor: Granloholm utanför Sundsvall
Innan: Daglig verksamhet fyra dagar i veckan. Har varit på
bibliotek och sorterat böcker i ”Vi vill bidra”.
Nu: Deltagare i ”Vi vill bidra” genom att en dag i veckan hämta och lämna leksaker på second hand-kedjan Myrornas lager i Sundsvall, samt utföra diverse bilburna ärenden tillsammans med handledare och assistent. På sommarhalvåret håller jag rent och snyggt på Himlabadet. Övriga dagar deltar jag i daglig verksamhet.
Det bästa med att bidra: Att jag har en funktion i samhället, att det jag är till nytta för andra. Att jag får vidga mina vyer och träffa nya människor. Får vara en i gänget, känner mig uppskattad och blir sedd. Jag tycker att det är roligt att jobba.
Intressen: Det mesta på hjul med motor. I övrigt gillar jag att bada, bygga duplo, kolla Youtube och promenera. Drömmer om att ha en egen bil.
Berättat av mamma Karin Nordberg Ferm.

Porträttbild på Josefine i Vi vill bidra-projektet

Josefine Abrahamsson

Josefine Abrahamsson, även kallad Jossan, skrattar medan hon serverar en chokladboll och häller upp kaffe till kafégästen Bibbi. Hon blir påmind att inte hälla så fullt i kaffekoppen av sin pappa Per, som assisterar henne. Det är i övrigt ganska lugnt här på Jossans Café i Forshaga denna fredagsförmiddag. Bibbi berättar att hon ofta besöker kafét eftersom det är så lätt slinka in när man ändå åker och handlar i de intilliggande affärerna. ”Man blir glad och det är så trevlig stämning här.” En stund senare kommer gästen Yvonne som instämmer. ”Det är så trevligt här. Gott kaffe och bra priser.”

I kaféts lokaler finns även en loppisbod som har öppet samma tider som kafét, tre timmar två gånger i veckan.

Jossan bakar, planerar, handlar och bestämmer vad som ska säljas. Till sin hjälp har hon projektkollegorna Mirna Marjanovic och Malin Bäcklund. Mirna hjälper till att baka och Malin att sälja.

Att få möjlighet att driva kafé med hjälp av personliga assistenter är en stor dröm som gått i uppfyllelse.

– Det är aldrig tråkigt här!

Deltagare: Josefine Abrahamsson
Bor: Forshaga
Innan: Efter gymnasiet fick jag frågan om att börja på daglig verksamhet. Jag tackade nej. Med hjälp av mina assistenter frågade jag om jag kunde få praktikplats på olika kaféer men alla sa nej.
Nu: Sen tre år tillbaka driver jag Jossans Café och loppisbod. Jag bakar, planerar, handlar och bestämmer!
Det bästa med att bidra: Jag får träffa mycket människor. Jag har kollegor som jag gillar. Vem gör smeten? Jag! Vem bestämmer? Jag! Det är aldrig tråkigt här! Det bäst med mitt jobb är att få smaka på smeten. Jag bakar helst sockerkaka, snabba rutor och snickerskakor.
Intressen: Gillar att åka bil, lyssna på musik, fika, gå i affärer, baka, gå på bio, träffa folk.
Berättat med stöd av assistent Rebecca.

Josefine Abrahamsson, även kallad Jossan, skrattar medan hon serverar en chokladboll och häller upp kaffe till kafégästen Bibbi. Hon blir påmind att inte hälla så fullt i kaffekoppen av sin pappa Per, som assisterar henne. Det är i övrigt ganska lugnt här på Jossans Café i Forshaga denna fredagsförmiddag. Bibbi berättar att hon ofta besöker kafét eftersom det är så lätt slinka in när man ändå åker och handlar i de intilliggande affärerna. ”Man blir glad och det är så trevlig stämning här.” En stund senare kommer gästen Yvonne som instämmer. ”Det är så trevligt här. Gott kaffe och bra priser.”

I kaféts lokaler finns även en loppisbod som har öppet samma tider som kafét, tre timmar två gånger i veckan.

Jossan bakar, planerar, handlar och bestämmer vad som ska säljas. Till sin hjälp har hon projektkollegorna Mirna Marjanovic och Malin Bäcklund. Mirna hjälper till att baka och Malin att sälja.

Att få möjlighet att driva kafé med hjälp av personliga assistenter är en stor dröm som gått i uppfyllelse.

– Det är aldrig tråkigt här!

Deltagare: Josefine Abrahamsson
Bor: Forshaga
Innan: Efter gymnasiet fick jag frågan om att börja på daglig verksamhet. Jag tackade nej. Med hjälp av mina assistenter frågade jag om jag kunde få praktikplats på olika kaféer men alla sa nej.
Nu: Sen tre år tillbaka driver jag Jossans Café och loppisbod. Jag bakar, planerar, handlar och bestämmer!
Det bästa med att bidra: Jag får träffa mycket människor. Jag har kollegor som jag gillar. Vem gör smeten? Jag! Vem bestämmer? Jag! Det är aldrig tråkigt här! Det bäst med mitt jobb är att få smaka på smeten. Jag bakar helst sockerkaka, snabba rutor och snickerskakor.
Intressen: Gillar att åka bil, lyssna på musik, fika, gå i affärer, baka, gå på bio, träffa folk.
Berättat med stöd av assistent Rebecca.

Porträttbild på Malin Ludvigsson i Vi vill bidra-projektet.

Malin Ludvigsson

”Jaså, hjälper du också till? Vad bra” säger en äldre kafébesökare som just avslutat sin påtår när Malin med hjälp av sin assistent lägger handen runt sprayflaskan och trycker till så att det sprutar på bordet.

Det är mycket skratt och glad stämning på Kulturcafét i Storfors denna eftermiddag.

Två dagar i veckan är Malin här i kafét och hjälper Liselott Jonasson som håller i Kulturhusets kaféverksamhet. Ena dagen handlar Malin, den andra är hon på kafét och hjälper till att diska, torka av bord och panta glas och burkar.

– Jag får bra extrahjälp av Malin. Det är värsta lyxen att få hjälp, särskilt eftersom jag är själv här. Dessutom blir jag glad när Malin kommer, hon sprider glädje.

När det är biovisning i lokalen intill hjälper Malin även till att sätta upp affischer, fylla på läsk och popcorn, samt är biovärdinna och river biljetterna när biobesökarna kommer. Ibland ombeds hon även att provtitta på filmen i förväg, för att kontrollera ljudet.

Det är bland det bästa hon vet.

Namn: Malin Ludvigsson
Bor: Storfors utanför Karlstad
Innan: Tog studenten förra året. Har ansökt om daglig verksamhet men kommunen har inget att erbjuda som passar mig. Har genom ”Vi vill bidra” tidigare provat att vara på öppen förskola och katthem.
Nu: Deltagare i ”Vi vill bidra”-projektet genom att arbeta på Kulturhuset i Storfors. Jag handlar, diskar och torkar bord i kafét, är biovärdinna och sätter upp filmaffischer, fyller på läsk och popcorn och river biljetter.
Det bästa med att bidra: Jag får vara delaktig, träffa folk, känna mig behövd och avlasta någon annan. Jag tycker mycket om att riva biljetter och när jag får provtitta på filmen i förväg. Jag trivs på Kulturhuset och blir glad, trygg, lugn här.
Intressen: Bada, rida, kultur, bio, teater, musikal, shoppa, gå på stan, barn.
Berättat med stöd av mamma Maria.

Hillevi Larsson

”Varför har Hillevi fingrarna i munnen?” Frågan ställs av två flickor på en matta lite längre bak i rummet. Det är 19 förskolebarn som tillsammans med sina pedagoger kommit för att lyssna på när Hillevi Larsson och Lisa Thiberg håller teckensagostund för tredje gången i Kungsholms kyrkas barnlokal.

Assistent Elin börjar berättar efter att Hillevi gett sitt medgivande genom att lyfta sin hand och lägga den på hennes.

– Det handlar om att Hillevi känner sig tryggare då. Ibland kanske för att hon har ont men inte kan berätta var.

När frågan har fått svar kan sagostunden börja. Hillevis assistent Hanna håller upp bilder och medan hon läser tecknar Hillevi vissa ord med stöd av Elin. Till exempel ordet kanin.

På frågan om barnen minns från föregående gånger hur man tecknar kanin lyfts 19 små händer med två fingrar uppsträckta upp över lika många små huvuden. Innan de skiljs åt idag har de kommit överens om att ses snart igen.

Namn: Hillevi Larsson
Bor: Skarpnäck söder om Stockholm
Gjorde innan: Jobbade på daglig verksamhet på Kungsholmen.
Nu: Deltagare i ”Vi vill bidra” genom att tillsammans med kollegan Lisa Thiberg hålla teckensagostund för förskolebarn i Kungsholms kyrkas barnlokal. Praktiserar i Skarpnäckskyrkan där jag har föreläst om mitt liv med personlig assistans och på söndagarna välkomnar jag besökarna till kyrkan. Har också tagit emot studiebesök från olika länder, bland annat Österrike, Japan, Belgien och Vitryssland samt föreläser om personlig assistans på företag, för organisationer och vid utbildningar för arbetsledare och assistenter, men också på Centrum för Sällsynta diagnoser och i EU-parlamentet.
Det bästa med att bidra: Genom projektet kan jag göra gott för andra och mig själv. Med personlig assistans är allt möjligt. Jag behöver inte bara vara på ställen som bara är för personer med funktionsnedsättning. Jag får kontakt med människor jag annars inte skulle träffa.
Intressen: Träffa kompisar och laga mat tillsammans.
Berättat med stöd av assistenterna Hanna och Elin.

Porträttbild på Philip i Vi vill bidra-projektet

Philip Blockstrand

Det är torsdag förmiddag och klockan är elva. Philip Blockstrand, 26, idag assisterad av pappa Thomas, befinner sig på secondhand-kedjan Myrornas lager i Stockholmsförorten Sätra. Här pågår ett febrilt sorteringsarbete. Philip och handledaren Mats Lindberg ska strax hämta det som är dagens arbetsuppgift, Philip ska bara heja på några av de som arbetar här först. Tillsammans söker sedan Philip och Mats upp Myrornas kontaktperson för att fråga var dagens kartonger finns att hämta.

Kartongerna innehåller stora legobitar, även kallade duplo, och när de är lastade åker de till ”Vi vill bidras” lokal på Kungsholmen. Här börjar arbetet med att sortera och lägga legot i påsar, cirka 500 gram i varje.
Philip gillar när det går undan. Thomas håller upp påsarna medan Philip stoppar ned handen i kartongen, fångar upp några bitar och lägger dem i påsen. När påsen börjar bli halvfull lägger Thomas den på vågen. Den väger 500 gram och får en prislapp på 80 kr.

När sorteringen är färdig kommer de att ta ettans buss och lämna påsarna i tre olika Myrorna-butiker runt om i stan. Men det blir förmodligen en annan dag.

Deltagare: Philip Blockstrand
Bor: Huddinge utanför Stockholm.
Innan: Gick ett extra år i gymnasiet. Började därefter på daglig verksamhet. I början var det bra men när personalen byttes ut blev det mest fika och bullar. Jag blev fort uttråkad och sysslolös.
Nu: Deltagare i ”Vi vill bidra” där jag med stöd av personlig assistans hämtar, sorterar och levererar leksaker åt second-handkedjan Myrorna i Stockholm.
Det bästa med att bidra: Det är kul och jag får träffa jobbarkompisar.
Intressen: Musik och att gå på konsert. I somras gick jag på Gröna Lund och lyssnade på Hoffmaestro (Vilket ös!), Miss Li, Markoolio och Alice Cooper. Gillar åka buss och tunnelbana. Jag gillar när det händer mycket.
Berättat med stöd av pappa Thomas.Porträttbild på Malin i Vi vill bidra-projektet

Malin Bäcklund

Malin Bäcklund har precis varit hos läkaren och kommer in lite senare till jobbet i Forshaga idag. Med hjälp av pappa Lars som assisterar henne idag, hjälper hon till att tända några ljus.
I vanliga fall är hon här en stund innan kafét öppnar och ansvarar för att koka kaffe, te och ställa fram socker innan gästerna kommer.

Sedan tre år tillbaka kommunicerar Malin med hjälp av ögonstyrd dator och med hjälp av denna berättar hon hur det känns att arbeta här på Jossans café.

– Att jobba är coolt och häftigt och viktigt.

Förutom att jobba på Jossans café hjälper Malin även till på Café JAG inne i Karlstad. Hon har också gjort en folder om ridning och skrivit en artikel i tidningen Parasport om sitt ridintresse. Nyligen föreläste hon om hur det är att kommunicera med ögonstyrning och nästa vecka ska hon berätta för en skolklass om hur det är att leva med personlig assistans. Det känns nervöst men hennes handledare Rebecca Lindman Dahl försäkrar henne om att det kommer att gå jättebra.

Deltagare: Malin Bäcklund
Bor: Ulbsby utanför Karlstad
Innan: Var heltid på en daglig verksamhet men det kunde ibland kännas som en lekplats.
Nu: Jag jobbar på Jossans café och Café JAG. Jag har också gjort en folder om ridning och skrivit en artikel i tidningen Parasport om mitt ridintresse. Dessutom har jag föreläst om ögonstyrning. Nästa vecka ska jag föreläsa om personlig assistans för skolelever. Deltar i daglig verksamhet ibland.
Det bästa med att bidra: Det är coolt och häftigt och viktigt.
Intressen: Min stora hobby är att rida och det har jag gjort sedan jag var fyra år. Jag tycker också om att titta på teve och att åka på utflykt med min familj till Mariebergsskogen.
Berättat med hjälp av ögonstyrning och pappa Lars.

Porträttbild på Carita i Vi vill bidra-projektet

Carita Mattson

Carita Mattsson plockar med hjälp av sina assistenter Haidie och Elisabeth ihop det som blivit över efter morgonens kaféförsäljning på Molkoms folkhögskola i Karlstad. Det var inte lika många kunder idag som det brukar vara på fredagar, men Carita är ändå nöjd.

Hon är huvudansvarig för Café JAG som håller öppet på elevernas förmiddagsrast på onsdagar och fredagar. Övriga veckan handlar, bakar och planerar hon. Till sin hjälp har hon projektkollegorna Mirna Marjanovic och Malin Bäcklund. Mirna hjälper till att baka och Malin att sälja.

När någon kommer och vill handla hjälper assistenten till att lägga upp på fat medan Carita håller koll på att betalningen, som ofta sker via Swish, kommer in.

Det hembakade tar ofta slut innan halvtimmes-rasten är över och skolans rektor har frågat om Carita kan tänka sig att hålla kafét öppet flera gånger i veckan. Idag fick hon dessutom feedback från en gäst om att hon borde höja priserna.

Deltagare: Carita Mattson
Bor: Karlstad
Innan: Deltagit i daglig verksamhet i drygt 15 år. ”Det var tråkigt”.
Nu: Driver Café JAG på Molkoms folkhögskolas filial i Karlstad, som håller öppet onsdags- och fredagsförmiddagar. Övriga dagar ägnas åt att handla, baka och planera. Är även kursvärdinna för Brukarkooperativet JAGs föreningslokal där hon fixar fika och kopplar in utrustning.
Det bästa med att bidra: Det är viktigt för mig. Jag vill få möjlighet att komma ut i samhället, träffa människor och få variation i min vardag. Detta är möjligt tack vare projektet ”Vi vill bidra” och mina personliga assistenter.
Intressen: Jag tycker mycket om barn, djur och musik. På fritiden gillar jag bland annat att gå i affärer, bowla och att titta på sjukhusserier. Min högsta dröm att jobba som sjuksköterska och ta sprutor.
Berättat med hjälp av assistenterna Haidie och Carina. 

”Mimmi” Marika Olsson

Marika Olsson, eller Mimmi som hon kallas, fyller med van hand den lilla plasthinken med metallpluppar som hon snart kommer att trä och fästa varsin pytteliten ring på.

– Jag är bra på att pillra, säger hon när hon tar sig an det tålamodsprövande arbetet, och egentligen är det inte så roligt, tycker hon. Men kanske blir det roligare om hon och de andra deltagarna kan börja tjäna lite pengar på arbetet också.

Egentligen drömmer hon om att arbeta i en klädbutik, genuint modeintresserad som hon är. Dagen till ära har hon faktiskt matchat hårfärgen med tröjan.

För en vecka sedan var Mimmi också med och stod i kassan på Andreasgårdens församlingshem där hon och några deltagare i projektet ordnat café med nybakad tigerkaka, sockerkaka, chokladbollar och godismuffins. Det är roligt att sälja och servera på kafét, men det är tråkigt att diska.

Namn: ”Mimmi” Marika Olsson
Bor: Hånåkni utanför Mora
Nu: Deltagare i ”Vi vill bidra” och arbetar just nu med att sätta ihop små verktygsdetaljer åt ett lokalt företag, samt bakar och står i kassan i kaféverksamheten i Andreasgårdens församlingshem. Går på kommunens dagliga verksamhet några dagar i veckan.
Det bästa med att bidra: Jag är bra på att pillra. Att göra verktygsdetaljer är inte världens roligaste, men i alla fall ett jobb och tillsammans med människor jag gillar. Det är roligt att sälja och servera på kafét, men det är tråkigt att diska.
Intressen: Modeintresserad, jag gillar att shoppa kläder, och åka till Borlänge och heja på lillebror som spelar hockey där.
Berättat med stöd av assistent Martina