Vi påverkar i Almedalen

Vi påverkar i Almedalen

Föreningen JAG deltog i politikerveckan i Almedalen, Visby, Gotland söndag 1 juli – söndag 8 juli, valåret 2018. Här nedan hittar du livesändningarna från JAG-tältet.

Webbsändningar fredag 6/7

Tidigare webbsändningar

Webbsändningar onsdag 4/7


Webbsändningar torsdag 5/7

En ideell förening för assistansanvändare med intellektuella funktionsnedsättningar, eller “stora funktionsvariationer” om du föredrar det. Föreningen JAG var med och kämpade för rätten till personlig assistans för 25 år sen och kämpar fortfarande mot försämringar och neddragningar.

Föreningen JAG är partipolitiskt obunden. Vi vill påverka politiker från alla partier.

JAGs assistanskooperativ JAG Personlig assistans är inte ett ”assistansbolag” utan en ideell förening. JAG Personlig assistans drivs utan vinstintresse och styrs av medlemmarna.

Varför är vi i Visby under Almedalsveckan?
Det är viktigt att visa politiker och opinionsbildare att många människor påverkas av utvecklingen inom funktionshinderpolitiken. Vi vet genom historien att tystnad och osynlighet är ödesdigert. När samhället visar oförståelse för behoven hos personer med funktionsnedsättningar och deras rättigheter är det som allra viktigast att alla som är berörda protesterar och förklarar hur allt hänger ihop.

Det är viktigt att nå alla blivande riksdagspolitiker och ministrar, så att dåliga förslag läggs i papperskorgen så snabbt som möjligt!

Vilka frågor driver vi?
Vi är oroade över att rätten till personlig assistans ska inskränkas utifrån olika funktions¬nedsättningar, som förmåga att arbetsleda eller kontrollera sin assistans utan stöd, eller funktionsnedsättningar som innebär utmanande beteenden. Det vore IQ-diskriminering och strider så klart mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktions¬nedsättning.

Vi vill att LSS kompletteras så att alla som drabbats av neddragningar och indragningar de senaste åren återfår sin personliga assistans.

Vi kämpar för alla barns rätt att växa upp i en familj. Allt stöd till barn måste ges med ett familjeperspektiv. Och några institutioner för barn ska inte finnas i Sverige.

Vi vill absolut inte att den personliga assistansen ska kommunaliseras.

Titta på vår kortfilm om IQ-diskriminering

Boende

Vi bor i Gustavsviks stugby, ca 3 km norr om Visby. Det som finns är ett antal rum i stugor/lägenheter.

  • Ta gärna med egen mobil rullstolsramp då de flesta lägenheter/stugor på nedre botten har trappsteg.
  • Inkvartering sker i första hand i dubbelrum.
  • Incheckning tidigast från kl 15. Utcheckning senast kl 12.
  • Slutstädning ingår. Sänglinne, handdukar, tvål och toalettpapper tar du med själv.

Ankomst och avresa

Om du behöver hjälp med transport från båten/flyget: meddela info@jag.se din ankomst och avfärd.

Egen bil

Om man har bil och tillstånd att stå på handikapplats brukar det gå bra att köra in innanför avspärrningarna i Visby innerstad och parkera där.

Transporter på plats

  • Vi har tillgång till två minibussar som vardera kan ta två–tre personer som sitter i rullstol plus tre–fyra som sitter på sätena. Ni som beställt hämtning vid flyg och båt blir hämtade enligt överenskommelse. Söndag, onsdag och söndag förstärker vi kapaciteten med en buss med lågt insteg.Minibussarna kör mellan Gustavsvik och Visby (fram till avspärrningarna vid Kruttornet, se kartan) varje dag kl 9–21 (utom söndag, 1/7, då börjar bussarna köra kl 15 och söndag 8/7, då gäller andra tider).Det går även en lokalbuss förbi Gustavsvik några turer per dag. Busshållplatsen finns på vägen nedanför Gustavsvik.
  • Resdagarna 1, 4 och 8 juli kommer vi att ha en stadsbuss med lågt insteg som trafikerar Gustavsvik-båtterminalen. Denna buss kan alla åka med i.

Frågor kring assistansekonomi besvaras av din servicegrupp.

• Jämlikhet, tel 08-789 30 01 eller jamlikhet@jag.se

• Assistans, tel 08-789 30 02 eller assistans@jag.se

• Gemenskap, tel 08-789 30 03 eller gemenskap@jag.se

Övriga frågor mailas till info@jag.se eller telefon till Marie på tel: 08-789 30 55 eller receptionen på tel: 08-789 30 00

Är du en av alla medlemmar i JAG som åker till Almedalen i år? Har du blivit IQ-diskriminerad och kan tänka dig att dela din historia för att få stopp på diskrimineringen? Vi kommer att göra korta reportage under Almedalsveckan med alla som vill dela sin historia och lägga ut på Föreningen JAGs olika sociala medier.  Vill du vara med? Hör av dig till jessica.linder.jansson@jag.se, telefon 08-789 30 32 eller prata med henne på plats i Visby för att vara med och dela din historia.