Funktionsvarianter nu och då – konstutställning Stockholm

En utställning med konst av elva medlemmar i Riksföreningen JAG och ”Porträtten som aldrig blev målade” av konstnären och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. 

Vernissage: onsdag den 24/4 kl 17-20

Plats: Hotel C Stockholm. Hösten 2019 kommer utställningen vandra vidare till Örebro och Karlstad.

Elva medlemmar i Riksföreningen JAG gör konst utifrån sina egna individuella förutsättningar

Att uttrycka sig i konst med en eller flera funktionsnedsättningar skapar olika utmaningar, nya möjligheter, unika uttryckssätt, en personlig stil och ett nytt språk. Helt en ny funktionsförmåga.

”En nedsatt synförmåga spetsar kanske hörselsinnet!”
– Jag vill lyssna på musik, jag vill måla, jag vill måla havet, jag vill måla nu, säger Philip Blockstrand och sätter igång och målar med rasande fart.

I utställningen Funktionsvariationer nu och då, medverkar Philip Blockstrand, Erika Behrens, Sabina Hosseinbor, Jasper Kreuger, Malena Sjöberg, Sandro Grip, Clara Nilsson, Monika Tornevik, Magnus Andén, Stefan Nilsson och Eric Carl Lindgren.

Porträtten som aldrig blev målade av Elisabeth Ohlson Wallin

Elisabeth Ohlson Wallin är konstnär och fotograf. Hon slog igenom för en bred publik med den omdiskuterade utställningen Ecce Homo 1998 där hon skildrade HBTQ-personers rättigheter.
I sina arrangerade bilder hämtar Elisabeth ofta inspiration från konsthistorien. Inte minst arbetar hon utifrån bibliska motiv och barockens formspråk. Att sätta vår samtid i relation till dåtid kan ge en spännande twist och en stark politisk udd.
Flera gånger har Elisabeth samarbetat med Riksföreningen JAG och porträtterat medlemmar. Första gången var när Sveriges första modellagentur för personer med funktionsnedsättningar ”Funkisbyrån” startade i mitten på 2000-talet. I det sammanhanget föddes även idén till ”Porträtten som aldrig blev målade”. Vad händer om vi tar tillbaka historien och lyfter upp personer med funktions-nedsättning och placerar de i en finare historisk miljö? Med utgångspunkt i Elisabeths historiska porträtt har en större temautställning växt fram som berättar om hur synen på människor med funktionsnedsättningar har förändrats genom tiderna.

Utställningen har producerats av Riksföreningen JAG (Mats Lindberg) i samarbete med Maria Gustavsson på Arboga museum. Utställningen har tidigare visats på Kulturhuset i Stockholm, på Arboga museum och i Bohusläns museum i Uddevalla. Hösten 2019 kommer utställningen vandra vidare till Örebro och Karlstad.