Vi vill bidra » Det är vi som bidrar

Det är vi som bidrar

Marika “Mimmi” Olsson – “Jag är bra på att pillra”

Marika Olsson, eller Mimmi som hon kallas, fyller med van hand den lilla plasthinken med metallpluppar som hon snart kommer att trä och fästa varsin pytteliten ring på.

– Jag är bra på att pillra, säger hon när hon tar sig an det tålamodsprövande arbetet, och egentligen är det inte så roligt, tycker hon. Men kanske blir det roligare om hon och de andra deltagarna kan börja tjäna lite pengar på arbetet också.

Egentligen drömmer hon om att arbeta i en klädbutik, genuint modeintresserad som hon är. Dagen till ära har hon faktiskt matchat hårfärgen med tröjan.

För en vecka sedan var Mimmi också med och stod i kassan på Andreasgårdens församlingshem där hon och några deltagare i projektet ordnat café med nybakad tigerkaka, sockerkaka, chokladbollar och godismuffins. Det är roligt att sälja och servera på kafét, men det är tråkigt att diska.

Namn: ”Mimmi” Marika Olsson
Bor: Hånåkni utanför Mora
Nu: Deltagare i ”Vi vill bidra” och arbetar just nu med att sätta ihop små verktygsdetaljer åt ett lokalt företag, samt bakar och står i kassan i kaféverksamheten i Andreasgårdens församlingshem. Går på kommunens dagliga verksamhet några dagar i veckan.
Det bästa med att bidra: Jag är bra på att pillra. Att göra verktygsdetaljer är inte världens roligaste, men i alla fall ett jobb och tillsammans med människor jag gillar. Det är roligt att sälja och servera på kafét, men det är tråkigt att diska.
Intressen: Modeintresserad, jag gillar att shoppa kläder, och åka till Borlänge och heja på lillebror som spelar hockey där.
Berättat med stöd av assistent Martina

Ida Spånberg – “Vad snabb jag är idag”

Scannern lyser grönt. ”Gud vad snabb jag är idag” händer det att Ida säger numera, när hon läst av streckkoden på böckernas baksidor.

– Ida har gjort framsteg. I början hade hon svårt att läsa av med scanner. Detta är något hon har blivit bättre på ju fler gånger hon har gjort det, berättar hennes kontaktperson, Cecilia Gustavsson, bibliotekarie på Mora bibliotek.

När Ida är färdig med arbetsuppgiften säger hon ”Kan jag låna med mig en bok idag tro?”. Det frågar hon varje gång.

Att det blev just här Ida Spångberg skulle jobba är ingen slump. Hon var redan en frekvent biblioteksbesökare och väl känd av personalen när det bestämdes att hon skulle komma hit och jobba två timmar i veckan.

Förutom att scanna återlämnade böcker, plockar hon i ordning böckerna på barnavdelningen, skyltar på barnavdelningen, ställer tillbaka återlämnade böcker och filmer och hjälper till i utlåningsdisken.

– Hej då Cecilia, vi ses på onsdag. Då ska jag låna hem en bok! skrattar Ida med glimten i ögat, samtidigt som hon får hjälp av sin assistent att klä på sig sina kläder innan de går ut genom dörren.

Namn: Ida Spånberg
Bor: Mora
Gör: Deltagare i ”Vi vill bidra” och arbetar på Mora bibliotek en timme två dagar i veckan. Jag plockar i ordning böckerna på barnavdelningen, skyltar på barnavdelningen, ställer tillbaka återlämnade böcker och filmer och hjälper till i utlåningsdisken. Med mera. När jag är klar brukar vi fika.
Det bästa med att bidra: När vi fikar.
Intressen: Jag gillar att gå ut och äta, gå på promenad, spela spel, titta på fina tröjor, gå på konserter. Jag gillar också att gå och simma, bada och basta. Jag gillar att ta det lugnt, väldigt lugnt.
Fler jobb jag vill göra: Jag vill jobba tillsammans med de övriga deltagarna i ”Vi vill bidra”, till exempel på kafé.
Berättat med stöd av mamma Annika.

 

Josefine Abrahamsson – “Jag är min egen chef”

Josefine Abrahamsson, även kallad Jossan, skrattar medan hon serverar en chokladboll och häller upp kaffe till kafégästen Bibbi. Hon blir påmind att inte hälla så fullt i kaffekoppen av sin pappa Per, som assisterar henne. Det är i övrigt ganska lugnt här på Jossans Café i Forshaga denna fredagsförmiddag. Bibbi berättar att hon ofta besöker kafét eftersom det är så lätt slinka in när man ändå åker och handlar i de intilliggande affärerna. ”Man blir glad och det är så trevlig stämning här.” En stund senare kommer gästen Yvonne som instämmer. ”Det är så trevligt här. Gott kaffe och bra priser.”

I kaféts lokaler finns även en loppisbod som har öppet samma tider som kafét, tre timmar två gånger i veckan.

Jossan bakar, planerar, handlar och bestämmer vad som ska säljas. Till sin hjälp har hon projektkollegorna Mirna Marjanovic och Malin Bäcklund. Mirna hjälper till att baka och Malin att sälja.

Att få möjlighet att driva kafé med hjälp av personliga assistenter är en stor dröm som gått i uppfyllelse.

– Det är aldrig tråkigt här!

Deltagare: Josefine Abrahamsson
Bor: Forshaga
Innan: Efter gymnasiet fick jag frågan om att börja på daglig verksamhet. Jag tackade nej. Med hjälp av mina assistenter frågade jag om jag kunde få praktikplats på olika kaféer men alla sa nej.
Nu: Sen tre år tillbaka driver jag Jossans Café och loppisbod. Jag bakar, planerar, handlar och bestämmer!
Det bästa med att bidra: Jag får träffa mycket människor. Jag har kollegor som jag gillar. Vem gör smeten? Jag! Vem bestämmer? Jag! Det är aldrig tråkigt här! Det bäst med mitt jobb är att få smaka på smeten. Jag bakar helst sockerkaka, snabba rutor och snickerskakor.
Intressen: Gillar att åka bil, lyssna på musik, fika, gå i affärer, baka, gå på bio, träffa folk.
Berättat med stöd av assistent Rebecca.

Mirna Marjanovic – “Jag kan bidra, tack vare assistansen”

Mirna Marjanovic tar upp den sista lappen ur korgen och knäpper fast den i ramen på trädet. Med hjälp av sin assistent Ramona får hon den
på plats. Nöjd med sin bedrift gör hon high five med Ramona.

Därefter vänder hon på klacken och går med raska steg tillbaka till naturområdets centrumbyggnad där Naturums personal tackar för hjälpen och tar emot korgen. Hennes assistent är hela tiden strax intill.

Sedan ett par veckor tillbaka har Mirna tagit över denna arbetsuppgift från en kollega i projektet ”Vi vill bidra”. Varje fredag kommer hon hit till Mariebergsskogen i Karlstad med sin personliga assistent för att sätta upp frågorna i veckans tipspromenad, och i helgen kommer barnfamiljer och andra intresserade att upptäcka att Mirna denna vecka satt upp frågor som handlar om fåglar.

Deltagare: Mirna Marjanovic
Bor: Karlstad
Innan: Deltog i daglig verksamhet. Då aktiviteterna inte motsvarade mina behov resulterade detta i mycket stress vilket gjorde att jag till slut slutade sova och vägrade åka dit. Jag har också bland annat matat ankor och hästar
på en 4h-gård i projektet ”Vi vill bidra”.
Nu: Hjälper Naturum i Karlstad att sätta upp en tipspromenad i Mariebergsskogen varje vecka. Bakar och brer smörgåsar åt Café JAG och Jossans Café.
Det bästa med att bidra: ”Vi vill bidra” ger mig möjlighet att utföra en meningsfull syssla. Jag behöver veta vad som ska hända och vad som förväntas av mig. Då blir jag 100% trygg vilket gör att jag behåller tillräcklig mängd energi för att klara resten av dagen. Detta är endast möjligt tack vare assistenter som känner mig mycket ingående. För att tillgodose mina behov behöver både miljön och uppgiften vara anpassad och min assistent stötta mig aktivt i varje moment.
Intressen: Musik och att besöka olika platser. Jag tycker om
att vara här och nu.
Berättat av mamma Snjezana.