Vi vill – och kan – bidra!


Att få möjlighet att komma ut och träffa människor. Att få utföra en meningsfull syssla. Att ha en funktion i samhället. Att vara en i gänget. Att känna mig nöjd och stolt. Att vara saknad när jag är sjuk.
Några beskrivningar från deltagarna i ”Vi vill bidra”.

Du kan bryta ny mark inom mångfald och inkludering i arbetslivet

I Vi vill bidra kan personer med komplexa funktionsvariationer, tack vare personlig assistans, utföra ”riktiga” arbetsuppgifter, få en meningsfull sysselsättning och bidra på en arbetsplats.

Vi vill bidra är en samverkansmodell mellan kommun, arbetsgivare och deltagare med personlig assistans för ökad mångfald i arbetslivet. Verksamheten drivs av den ideella Riksföreningen JAG och Brukarkooperativet JAG.

Intresseanmälan och mer information
Anna Karlsson, verksamhetsansvarig Vi vill bidra
08-789 30 75 eller  076-545 30 75.

Kommun, arbetsplats eller deltagare? – Så här går det till.

Deltagarna får hjälp av någon av Vi vill bidras handledare. Handledaren tar först reda på vilken typ av arbetsplats och arbetsuppgifter som passar för deltagaren. Därefter kontaktar handledaren arbetsplatser och respektive kommun för att få igång ett samarbete.

Det ska vara ”riktiga” arbetsuppgifter. Därför är det viktigt att hitta skräddarsydda lösningar för varje deltagare. Rätt person på rätt plats. Så som det är för de flesta i arbetslivet.

Hittills har våra deltagare bidragit på bland annat utomhusbad, bibliotek, folkhögskolor, biltvätt, förskolor, i butiker, hos myndigheter och i olika caféverksamheter.

 

Vi vill bidra är ett alternativ till daglig verksamhet som erbjuds personer med komplexa och stora funktionsvariationer. Deltagaren utför riktiga arbetsuppgifter tillsammans med sin personliga assistent på en riktig arbetsplats. En kostnadseffektiv och flexibel modell där deltagaren får en meningsfull sysselsättning och bidrar i arbetslivet.

Idag har Vi vill bidra samverkan med flera kommuner bland annat i Karlstad, Storfors och Mora.

Är du intresserad av att veta mer? Kontakta Anna Karlsson, verksamhetsledare ”Vi vill bidra”, tel 08-789 30 75 eller mejla anna.karlsson@jag.se

Länk till facebookLänk till Instagram

Det kostar inget som företag att vara med i Vi vill bidra och ta emot en deltagare. Det enda som behövs är lite tid och engagemang från företaget.

Genom att ta emot en deltagare får arbetsplatsen genom en ökad mångfald en större attraktionskraft för både kunder och anställda. Företagen medverkar till att skapa ett snällare och mer tolerant klimat och ett socialt hållbart samhälle.

Är du intresserad av att veta mer? Kontakta Anna Karlsson, verksamhetsledare ”Vi vill bidra”, tel 08-789 30 75 eller mejla anna.karlsson@jag.se

Som deltagare i Vi vill bidra får du möjlighet att utföra en meningsfull syssla. Din handledare hjälper dig att hitta en lämplig arbetsplats och passande arbetsuppgifter. Ni går noga igenom vad du vill och kan göra, liksom när och hur länge du kan arbeta.

Du får ingen lön, men du har möjlighet att prova dig fram och känna vad som passar dig.

I Sverige fungerar ofta social omsorg och vård så att personer som behöver stöd och service ska ”tas om hand”. Det kan vara nödvändigt och bra. Men det kan också innebära att aktivitetsinsatser leder till att endast vårda och skydda deltagaren.

I Vi vill bidra tänker vi tvärtom, alla kan göra en insats!

Tack vare stödet från Arvsfonden under de första åren har Vi vill bidra hittat sin form. Vi är nu en verksamhet som drivs av den ideella Föreningen JAG utifrån en unik modell.

Är du intresserad av att veta mer? Kontakta Anna Karlsson, verksamhetsledare ”Vi vill bidra”, tel 08-789 30 75 eller mejla anna.karlsson@jag.se

Det är vi som bidrar

Att arbeta är att vara en del av ett sammanhang. Det ger de flesta av oss mening i livet. Alla människor kan vara med och göra en insats till 100% av sin egen förmåga.

Det är vad vi tror på i Vi vill bidra!

Ta del av deltagarnas egna berättelser

Flera av deltagarna har flera arbetsplatser och har gjort karriär!

Porträttbild på Philip i Vi vill bidra-projektetPorträttbild på Rebecca i Vi vill bidra-projektetPorträttbild på Thomas i VI vill bidra-projektetPorträttbild på Mirna i Vi vill bidra-projektetPorträttbild på Mattias i Vi vill bidra-projektetPorträttbild på Malin i Vi vill bidra-projektetPorträttbild på Linus i Vi vill bidra-projektetPorträttbild på Josefine i Vi vill bidra-projektetPorträttbild på Carita i Vi vill bidra-projektetPorträttbild på Lisa Thiberg i Vi vill bidra-projektetPorträttbild på Malin Ludvigsson i Vi vill bidra-projektet.

Arbetsgivare berättar om Vi vill bidra

Vi vill bidra – för dig som är arbetsgivare.


Vi vill bidra – för dig som vill delta.


Vi vill bidra – för dig som är personlig assistent.


Intresseanmälan och mer information
Anna Karlsson, verksamhetsansvarig Vi vill bidra
08-789 30 75 eller  076-545 30 75.

Louise Grundeus, enhetschef på Naturum Värmland

Naturum Värmland har under många år anordnat tipspromenader i Mariebergsskogen i utkanten av Karlstad, som en del i sitt uppdrag att lära invånarna i Värmland om natur och miljö. Varje vecka har frågorna bytts ut på den kilometerlånga skogsstigen och på våren och hösten brukar det vara några hundra personer som går den varje vecka.

När Louise Grundeus, enhetschef, fick frågan om en deltagare från ”Vi vill bidra” kunde ta över arbetsuppgiften att byta ut frågorna var det enkelt att säga ja.

– Vi fick frågan om vi behövde hjälp med just denna avgränsade arbetsuppgift. Det var inget stort steg och inget problem, tvärt om en tillgång. Det var dessutom lätt att lämna över tack vare att det finns en assistent som stöttar deltagaren. Det hänger inte på att jag följer med.

Louise säger att det även blivit lite bättre struktur för Naturum eftersom de nu har en bestämd dag och en tid när frågorna ska vara klara att hämtas.

Hon säger att det känns roligt att Naturum kan bidra med en arbetsuppgift och att se hur viktig den är för deltagaren. >

– Alla organisationer är så tajta och slimmade idag. Det är verkligen ett plus för oss att få hjälp med en arbetsuppgift på det här sättet.

Hennes tips till andra verksamheter som får frågan om att ta emot deltagare från ”Vi vill bidra” är att titta på sin verksamhet och se vilka avgränsade arbetsuppgifter man kan lyfta ut. Tänk igenom och våga ge det en chans.

– Även om arbetsuppgiften verkar liten så kan den vara en värdefull diamant för en deltagare i ”Vi vill bidra”.

Namn: Louise Grundeus
Arbetsplats: Enhetschef/Naturvägledare på Naturum Värmland/Mariebergsskogen AB och Naturums kontaktperson i ”Vi vill bidra”.
Det bästa med ”Vi vill bidra”: Alla organisationer är så tajta och slimmade idag. När vi fick hjälp med att sätta upp tipspromenaden varje vecka blev det lite bättre struktur eftersom vi bestämde dag och tid. Detta är verkligen ett plus för oss. Det var enkelt att säga ja.
Tips till andra arbetsgivare: Titta på er verksamhet och fundera över vilka avgränsade arbetsuppgifter ni kan lyfta ut. Våga ge ”Vi vill bidra” en chans.

Liselott Jonasson, ansvarig för kaféverksamheten på Kulturhuset i Storfors.

I Kulturhuset i Storfors inryms flera verksamheter, bland annat biograf och bibliotek. Ibland anordnas även danskvällar här. Just den här eftermiddagen hörs då och då ett glatt ”Bingo!” från ett närliggande rum där pensionärsföreningen håller till. Sedan fyra år tillbaka finns här även ett kafé som har öppet fem eftermiddagar i veckan och som drivs av Liselott Jonasson. Den senaste tiden har Liselott fått välbehövlig avlastning från ”Vi vill bidras” deltagare Malin Ludvigsson.

– Jag får bra extrahjälp av Malin. Det är värsta lyxen att ha Malin här och få hjälp, särskilt eftersom jag är själv annars. Jag blir glad när Malin kommer, hon sprider glädje.

Till andra som funderar på att ta emot en deltagare från ”Vi vill bidra” hälsar Liselott:
– Varför inte? Kan man ta emot någon så är det väl bara att göra?

Olle Rodehn, Kultur- och fritidsansvarig i Storfors kommun, kan bara hålla med:
– Det är bara positivt att ha Malin med i verksamheten, personalen tycker att det är mysigt när Malin kommer och hjälper till. Malin är en glädjespridare.

Olle har också märkt att biobesökare, stora som små, har reagerat positivt när Malin hjälper till i biografen och river biljetter.

Han är helt övertygad om att alla typer av verksamheter behöver en hjälpande hand.

– Mitt tips är till andra verksamheter är: Se möjligheterna, ta reda på vad personen klarar av och vill, och låt sedan personen få prova på. Alla människor mår bra av att ha en sysselsättning. Låt oss tillsammans göra det möjligt.

Namn: Liselott Jonasson
Arbetsplats: Ansvarig för kaféverksamheten samt allt-i-allo på Kulturhuset i Storfors och kontaktperson åt deltagaren Malin Ludvigsson i ”Vi vill bidra”.
Det bästa med ”Vi vill bidra”: Jag får bra extrahjälp och kände till Malin sen tidigare. Det är värsta lyxen att få hjälp, särskilt eftersom jag är själv annars. Avlastning. Det är positivt, jag blir glad när Malin kommer, hon sprider glädje.
Tips till andra arbetsgivare: Varför inte? Kan man så är det väl bara att göra?

Cecilia Gustavsson, bibliotekarie på Mora bibliotek.

– Det var självklart att Ida skulle få jobb hos oss på biblioteket, säger hennes kontaktperson Cecilia Gustavsson, bibliotekarie.

Cecilia berättar att det i början var lite svårt att veta hur de skulle lägga upp Idas arbetsuppgifter, det var svårt att veta vad Ida klarade av.

– Det kändes viktigt att det skulle vara riktiga arbetsuppgifter, inget ”hittepå”. Det skulle kännas meningsfullt för Ida och ske på samma villkor som för alla andra.

Ju mer de lärt känna Ida ju lättare har det blivit. Idas närvaro skänker också mervärde på flera sätt.

– Det är så roligt att ha henne här. Det är ändå jobb som ska göras, det tar lite längre tid, men vi gör det tillsammans och samvaron ger mervärde, inte bara för mig utan för hela personalen och låntagarna.

Cecilia förstår att arbetsplatser kan känna ängslan kring att ge rätt bemötande till personer med komplexa funktionsvariationer. Därför är det extra viktigt att ha en chef som är öppen och nyfiken. Och att man inte fastnar i att man är så rädd för att göra fel.

– Släpp prestigen, förutfattade meningar och ta fram den lekfulla sidan så kommer det gå bra. Skala av dina rädslor och var precis den du är. Det är faktiskt lättare än du tror, är hennes råd.

Sen handlar det förstås mycket om personkemi – precis som med alla människor.

– Det är tomt när Ida är sjuk, då uteblir de goda skratten. Ida är en i gänget här.

Namn: Cecilia Gustavsson
Arbetsplats: Jobbar på Mora bibliotek och är kontaktperson i ”Vi vill bidra” åt deltagaren Ida Spångberg en timme två dagar i veckan.
Det bästa med ”Vi vill bidra”: Det ger mig arbetsglädje att vara handledare för Ida och jag ser fram emot att träffa henne. Det är en win-win-situation. Ida tillför verksamheten lika mycket som vi tillför henne. Ju mer vi lärt känna Ida ju lättare har det blivit.
Tips till andra arbetsgivare: Släpp prestigen, förutfattade meningar och ta fram den lekfulla sidan så kommer det gå bra. Skala av dina rädslor och var precis den du är. Det är faktiskt lättare än du tror.
Intressen: Jag tycker om att möta människor där dom är.

Irja Eklund-Altensten, biträdande rektor på Molkom folkhögskolas filial i Karlstad.

Ett hundratal personer rör sig dagligen i lokalerna på Molkom folkhögskolas filial i Karlstad. Här kan man bland annat läsa allmän kurs, etableringskurs och samhällsorienterande kurs, samt studiemotiverade uppdragsutbildningar. Den gemensamma nämnaren är att man vill komplettera grundskole- eller gymnasiebetyg för att få grundläggande behörighet att studera vidare.

Skolrådet hade under flera åt tagit upp önskemålet att ha en kaféverksamhet när biträdande rektorn Irja Eklund-Altensten fick frågan om ”Vi vill bidra” fick anordna kafé här två förmiddagar i veckan.

– Behovet har varit stort och det har blivit succé! Dessutom är morotskakan så god att vi äter mer än vi borde…
Irja är noga med att det från folkhögskolans sida inte handlar om att vara snäll, utan att få en bra service som fyller behov.

– ”Vi vill bidra” bidrar verkligen! Det är en riktig verksamhet och är ett naturligt inslag i vår verksamhet. Dessutom är det ett viktigt perspektiv på mångfald och jämställdhet.

I fredags blev kafét inställt på grund av sjukdom.

– Det blev reaktion direkt. Varför är det inget kafé idag?

Hennes tips till andra verksamheter som får frågan om att ta emot deltagare från ”Vi vill bidra” är att ”våga fundera med sig själv”.

– Vad kan gå fel? Sätt det i proportion till vad ni får. Våga prova.

Namn: Irja Eklund-Altensten
Arbetsplats: Biträdande rektor på Molkom folkhögskolas filial i Karlstad och kontaktperson i ”Vi vill bidra” åt deltagarna som driver Café JAG på folkhögskolan.
Det bästa med ”Vi vill bidra”: Det är en riktig verksamhet och är ett naturligt inslag i vår verksamhet. ”Vi vill bidra” bidrar med ett viktigt perspektiv på mångfald och jämställdhet och är en framgångsfaktor på många sätt. Dessutom är morotskakan så god att vi äter mer än vi borde…
Tips till andra arbetsgivare: Våga prova att ta emot deltagare från ”Vi vill bidra”. Vad kan gå fel? Sätt det i proportion till vad ni får.

Möt två av Vi vill bidras handledare

Rebecca Lindman Dahl, lokal handledare i Karlstad.

Som handledare åt ”Vi vill bidras” deltagare i Karlstad håller Rebecca i många trådar. Dessutom arbetar hon halvtid som personlig assistent, ett yrke hon haft hela sitt liv och som också gett henne övertygelsen om att alla människor behöver ha något meningsfullt att göra.

– För mig är det så viktigt att ha ett jobb jag trivs med och vi försökte länge hitta något lika meningsfullt för den jag assisterade. Till slut hittade vi det. Nu vill jag hjälpa andra att få uppleva känslan av att gå till jobbet, att känna sig behövda och ha något att se fram emot. Och att få njuta när det blir helg!

Hon beskriver sitt arbete som handledare som att hon ägnar sig åt att knyta goda kontakter.

– Min roll är att matcha rätt person med rätt arbetsuppgift och arbetsplats. Ibland behöver deltagaren få en idé presenterad för sig för att sen säga ja eller nej. Assistenter och föräldrar har en viktig roll i att komma med goda idéer.

Om det finns en rädsla att misslyckas behöver hon ibland peppa deltagaren att ändå prova för att se om man kan och veta vad man tycker.

– Man måste få misslyckas och lyckas.

På ett sätt tycker hon att det är synd att det behövs ett sådant här projekt för att ge människor med komplexa funktionsvariationer möjlighet att känna sig delaktiga i samhället.

– På alla arbetsplatser finns det något för alla. Viktiga uppgifter men små. Ta hjälp av oss! Vi kostar inget och ger avlastning på riktigt. Se det som ett erbjudande.

Namn: Rebecca Lindman Dahl
Innan: Började arbeta extra som personlig assistent under gymnasietiden. Fortsatte med det samtidigt som jag pluggade vidare men bestämde mig sedan för att satsa på yrket och fick följa den jag assisterade från skolan och ut i arbetslivet. Jag var med och försökte finna en meningsfull sysselsättning åt den jag assisterade.
Nu: Är lokal handledare i Karlstad för deltagarna i ”Vi vill bidra”.
Det bästa med ”Vi vill bidra”: Att se deltagare få uppleva känslan av att gå till jobbet, att känna sig behövda och ha något att se fram emot.
Tips till arbetsplatser: Ta hjälp av oss! Att ta emot en deltagare från ”Vi vill bidra” kostar inget och ger avlastning på riktigt. Se det som ett erbjudande.Jonas Thomson, lokal handledare i Mora.

Jonas Thomson älskar mötet med människor. Som före detta center i innebandylandslaget är han den självklara spelfördelaren, spindeln i nätet.

När han sadlade om för att bli rådgivare för andra elitidrottare började han också intressera sig för att hjälpa människor att uppnå sin fulla potential. Därför var möjligheten att även ta sig an halvtidsjobbet som lokal handledare för projektet ”Vi vill bidra” i Mora ett självklart val.

– Jag använder samma tillvägagångssätt här. Först och främst ser jag som min uppgift att ingjuta mod i varje deltagare.
Vad skapar engagemang och kreativitet hos dig? Är det gemenskap, att göra något tillsammans? Eller har du ett specifikt intresse eller dröm? Drivet och motivationen är viktigare än vad du kan.

Att önskemålen är individuella hos varje deltagare är självklart, och i rak motsats till de dagliga verksamheter flera av deltagarna har erfarenhet av.

– Alla enskilda individer gillar olika saker, vare sig det gäller idrott eller i det dagliga livet.

Om någon deltagare har en dröm som är svår att uppfylla pratar de om vilka alternativ som finns och vad som är realistiskt. Det är viktig att det är på riktigt, inte på låtsas.

När han vet vad deltagaren vill ”åker han och plingar på” hos de verksamheter som han tror skulle passa. Till dessa har han bara en sak att säga – ge detta en chans.

– Som arbetsgivare har du möjlighet att förgylla en människas tillvaro samtidigt som er tillvaro förgylls. Kan det bli bättre?

Namn: Jonas Thomsson
Innan: Innebandyproffs, spelade center i landslaget i innebandy.
Nu: Är lokal handledare och Moras spindel i nätet i ”Vi vill bidra”-projektet.
Det bästa med ”Vi vill bidra”: Gillar att vara spindeln i nätet och hjälpa människor att uppnå sin fulla potential. Först och främst ser jag som min uppgift att ingjuta mod i varje deltagare. Vad skapar engagemang och kreativitet hos dig? Är det gemenskap, att göra något tillsammans? Eller har du ett specifikt intresse eller dröm? Drivet och motivationen är viktigare än vad du kan.
Intressen: Spela gitarr. Sport. Sol.