JAG start > Riksföreningen JAG > Förslag från Inspektionen för socialförsäkringen oroar

Förslag från Inspektionen för socialförsäkringen oroar

Riksföreningen JAG ser med stor oro på ISF:s förslag om att regeringen bör överväga en utökning av Försäkringskassans rättsliga möjligheter att ompröva beviljad assistansersättning. Dessutom bekräftas i rapporten JAGs bild av att en halvering av föräldraavdraget inom Stärkt assistans inte ger någon större effekt.

Omprövningsstoppet, som gäller idag, har sedan 2018 räddat många personer från att falla ur assistansen på grund av den rättspraxis som råder nu, baserat på ett antal uppmärksammade domar om behovsbesdömning för assistansersättning. Ingen vet hur konsekvenserna skulle se ut om omprövningsstoppet nu tas bort. En konsekvensanalys är absolut nödvändig att genomföra innan en förändring ens kan övervägas.

Förslaget är ett av flera som nyligen presenterades av ISF, Inspektionen för socialförsäkringen, i rapporten Konsekvenser av lagändringarna inom assistansersättningen, där de granskar 2023 års lagändringar inom den personliga assistansen, reformen som brukar kallas ”Stärkt assistans”.

ISF rekommenderar också att regeringen bör se över schablonavdragets konstruktion.

– Det håller vi med om! Vi såg tidigt, redan när lagändringen Stärkt assistans trädde i kraft, att Försäkringskassans tolkning av föräldraavdraget innebar dubbla avdrag, säger Cecilia Blanck, verksamhetsansvarig i Riksföreningen JAG.

Ett förfarande som har lett till att färre barn än vad som var förväntat fick rätt till personlig assistans. Tolkningen var helt på tvärs med lagändringens intention. Den halvering av föräldraavdraget som presenterades i budgetpropostionen såg vi inte komma ha någon stor effekt. ISFs rekommendation bekräftar därmed vår bild.

Riksföreningen JAG ser positivt på ISFs förslag om att Försäkringskassan bör göra barn delaktiga i utredningen av det egna ärendet och se över hur myndigheten ska arbeta med hembesök. Vi förvånas också över hur sällan Försäkringskassan faktiskt träffar den sökande. Något som är särskilt negativt för JAG-medlemmar, som har intellektuella funktionsnedsättningar och ofta stora kommunikationssvårigheter.

ISF:s rapport Konsekvenser av lagändringarna inom assistansersättningen