Om Riksföreningen JAG

Vår förening har valt namnet JAG. JAG står för att varje medlem har rätt att vara huvudperson i sitt liv. Det står för en vilja att göra egna val i livet och ta plats i samhället på lika villkor som andra, från dagis och skola till vuxenliv. Personer med intellektuella funktionsnedsättningar är inga ”gruppvarelser”. Faktum är att vi ofta har svårare att göra saker i grupp än andra som inte har samma funktionsvariation.

En av initiativtagarna till Riksföreningen JAG är Magnus Andén. Med stöd av sin gode man Gerd Andén hade han i början av 1990-talet kontakt med några personer i FUBs dåvarande flerhandikappsgrupp. Tillsammans bildade de Föreningen JAG 1992. Föreningen JAG var med och drev på genomförandet av assistansreformen i Sverige.

Reformen blev verklighet 1994 och innebar att personer med omfattande funktionsnedsättningar fick rätt till personlig assistans.

1994 startade Brukarkooperativet JAG för att anordna personlig assistans till de medlemmar i Föreningen JAG som önskade det. Idag är JAG Personlig assistans Sveriges största privata assistansanordnare som drivs utan vinstintresse.

Riksföreningen JAG arbetar fortfarande för samma mål – att medlemmarna i JAG ska kunna leva i gemenskap med sin familj och som andra i samhället, med bästa möjliga personligt anpassade assistans.

Riksföreningen JAGs första styrelse.