– Det är en utmaning att vara personlig arbetsledare men man lär sig med tiden, säger Maria Arkestål, mamma och god man till Kenny Brandt i Kristianstad.
När du ringer till JAGs rådgivare i Svar direkt kan du bli kopplad till Maria Arkestål, 58. Utöver sitt arbete på JAGs kansli är Maria personlig arbetsledare i Kennys assistans. Hon stöttar även Kenny i hans uppdrag som ledamot i styrelsen i Riksföreningen JAG, och är själv ledamot i kooperativets styrelse.
Kenny Brandt är 25 år och har haft assistans i JAG sen han var fyra. För tre år sedan flyttade han från föräldrahemmet till egen lägenhet.
– Det är en utmaning att vara personlig arbetsledare men man lär sig med tiden. Som att komma på hur man tar olika svåra samtal, så att man kommer dit man vill. Man vet aldrig hur den andra personen ska ta emot det man säger och ingen gillar kritik. Man får acceptera att man är ”den onde” ibland. Jag gör det här för Kennys skull, för att han ska ha rätt till den assistans han jobbat hårt för att få, säger Maria Arkestål.
Nu när Kenny bor själv har Maria börjat revidera sitt tankesätt runt rekrytering. Så länge han bodde hemma kunde hon stötta och hjälpa till, och fanns nästan alltid till hands.
– Assistenterna var medvetna om att det finns andra i hushållet. Nu känns det som om vi behöver lite mer kompetenta personer som har erfarenhet och en annan förståelse, säger Maria. Det går inte att ta in lika unga människor och lära upp dem.
Det var lite skumpigt direkt efter flytten när assistenterna trodde att de förväntades bestämma hur Kenny ska ha det hemma hos sig. Ibland tog de beslut utan att fråga, eller förstod inte vad de skulle fråga om.
Kenny trivs med sina assistenter idag.
– Det märker jag på hans välbefinnande och hans kroppspråk. Han är alert och tillfreds och jag ser att han litar på dem.
De har inte behövt rekrytera nya assistenter så ofta, senast var förra året.
– Vi ser alltid till att det finns en timvikarie och de flesta assistenter jobbar inte full tid, utan kan jobba extra vid behov.
Vid nyanställning letar de efter kreativa personer med liknande intressen som Kenny har.
– Inga dataspelsmänniskor. Språket är också viktigt att det fungerar, och att man kan lyssna och ta instruktioner och har förmåga att utvecklas och själv fråga om det år något nytt man bör känna till.
Nyanställda får arbeta dubbelt med de assistenter Kenny har mest förtroende för, de som jobbar på det sätt han vill och är duktiga assistenter. Det finns inte direkt någon checklista för introduktionen, däremot har Kenny skrivit ner när han vill stiga upp, äta lunch, inhalera, olika aktiviteter etc.
Kenny behöver hjälp att ta initiativ och måste ha mycket input för att kunna visa vem han är. Assistenterna får 60 timmars praktisk introduktion men de flesta känner sig inte riktigt bekväma i arbetet förrän efter ett halvår.
– Rutinerna och själva ramen för assistansen är inte det svåra. Det svåra är att kunna kommunicera med Kenny. Det kan man nästan inte lära ut, säger Maria.
I jul kommer Kenny hem och sover över, tillsammans med sina assistenter. Maria tänker på Kenny och hans assistenter som ett. Tack vare assistansen kan han vara en i familjen.
– När barnen var små ville de att vi skulle vara bara familjen under julen. Nu behöver Kenny sina assistenter. Jag kan inte assistera honom och laga mat till hela släkten.
Foto: privat