Jag är som du – en låt om allas lika värde

– Att jag lyckats få med alla dom här musikerna i projektet känns som en bekräftelse på att den här frågan berör. Nu gäller det att få resten av befolkningen att bli lika berörda och förändra världen på riktigt, säger Allan Sundberg.  

Jag är som du släpps till förmån för den ideella Riksföreningen JAG som arbetar mot IQ-diskriminering. IQ-diskriminering betyder att människor med intellektuell funktionsnedsättning behandlas dåligt på grund av sin funktionsnedsättning.

Budskapet i låten är att oavsett vem du är eller vilka funktionsnedsättningar du har, så har du samma värde som andra, samma rätt att ha drömmar och samma rätt att leva i frihet och vara huvudperson i ditt eget liv.

Låten har skrivits och producerats av Allan Sundberg som till vardags spelar gitarr med KSMB, Stormen och Peo Thyrén. Producenten och musikern Chris Laney (grammisbelönad för årets hårdrock som årets dansband) har mixat låten.

Inspirationen till låten har Allan bland annat fått från sin son Tim Sundberg som lever med personlig assistans dygnet runt. Tim är aktiv i Riksföreningen JAGs intressepolitiska arbete med stöd av Allan och är även 2:e vice ordförande i föreningen.

Medverkande

Peo Thyrén (Noice) – leadsång och bas
Stephan Guiance (KSMB) – leadsång
Michael Alonzo (KSMB) – leadsång
Jan Johansen – leadsång
Linnea Vikström Egg (Thundermother, Therion) – lead-, och körsång
Filippa Nässil (Thundermother) – gitarr och körsång
Pontus Norgren (Hammerfall) – gitarr
Chris Laney (Pretty Maids) – gitarr, keyboards och körsång
Georg Härnsten Egg (Dynasty) – trummor
Roland Liljeskär – körsång
Stefan Nilsson – keyboards
Tim Sundberg – gitarr
Allan Sundberg (KSMB, Stormen) – bas, gitarr, keyboards och körsång

”För mig var det en självklarhet att ställa upp”

– För mig var det en självklarhet att ställa upp. Jag har uppträtt flera gånger vid manifestationer för rätten till personlig assistans, säger Jan Johansen.

– Det handlar om medmänsklighet att inte diskriminera någon på grund av en funktionsnedsättning. Vi ställer oss självklart bakom alla människors rätt att leva sitt liv på sina villkor, säger Stephan Guiance och Michael Alonzo från KSMB.

–  För mig handlar det om människovärde och jag tvekade inte en sekund att ställa upp när jag fick frågan, säger Peo Thyrén från Noice.

– Jag behövde inte ens fundera innan jag tackade ja till det här. Rättigheter för människor med funktionsnedsättning ligger mig varmt om hjärtat, säger Filippa Nässil från Thundermother.

– Det här är så pass viktigt att jag lade alla andra musikprojekt åt sidan. Rockstjärnorna får vänta, säger Chris Laney som till vardags är en miljonsäljande, grammisvinnande musikproducent.

– ”Kan inte de bara bo på nåt hem?” är en alltför vanlig missuppfattning om människor med stora funktionsnedsättningar. Det enkla svaret är: Nej, du överlever inte på en institution om du har flera stora funktionsnedsättningar och även behöver hjälp att kommunicera av någon som känner dig väl. Rätten till personlig assistans är livsviktig för min son Tim Sundberg, men också rätten att få vara en del av samhället och inte bli diskriminerad på grund av sina funktionsnedsättningar, säger Allan Sundberg.

– Jag tycker att Artikel 19 är ett passande, punkigt och rebelliskt namn på projektet. Det är dessutom den del av Funktionsrättskonventionen som omfattar rätten att leva självständigt och ingå i samhället, fortsätter Allan.

Riksföreningen JAG är Sveriges intresseorganisation för assistansanvändare med intellektuell funktionsnedsättning. Magnus Andén, ordförande i Riksföreningen JAG, uttrycker med hjälp av sin gode man Cecilia Blanck:

– För oss är det viktigt att visa att livet är värt att leva också med omfattande funktionsnedsättningar. För när som helst kan vem som helst bli en av oss.

Musikvideon är regisserad av Marcus von Boisman och inspelad tillsammans med medlemmar ur Riksföreningen JAG under en manifestation framför Stockholms central samt på Rockklubben Melodybox. 

Lyrics

Du, Vet du vem jag är?
Jag är precis som du.
Fast jag inget säger,
har jag något att säga.
Jag är som du, Du är som jag
Vi har våra drömmar och lever vårt liv och vi väljer själv.

Jag är som du, Du är som jag
Vi är som varandra, Som alla andra,
Jag är som du

Barn, behöver liv, barn behöver luft
dom måste få kärlek, måste få närhet precis som du.

Jag är som du, Du är som jag
Vi är som varandra, Som alla andra,
Jag är som du
Jag är som du, Du är som jag
Vi är som varandra, som alla andra,
Jag är som du.

Alla föds lika nakna men några får kämpa
Vissa lämnas bort.
Alla måste få chansen, att leva sitt liv
Så lyssna nu!

Jag är som du, Du är som jag
Vi är som varandra, Som alla andra,
Jag är som du
Jag är som du, du är som jag
Vi är som varandra, som alla andra
Jag är som du.
Jag är som du