JAG start > Riksföreningen JAG > På söndag går Sverige till val – vad gäller för mig som har personlig assistans?

På söndag går Sverige till val – vad gäller för mig som har personlig assistans?

Kuvert med röstkort

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen den 11 september.

I varje vallokal finns röstmottagare som kan hjälpa till. Om du inte kan ta dig in i röstningslokalen när du ska rösta, kan du be en röstmottagare ta emot rösten utanför lokalen.

Röstmottagaren kan också följa med dig bakom skärmen om du behöver hjälp att göra i ordning din röst i vallokalen. Röstmottagarna har tystnadsplikt och får inte berätta för någon vad du har röstat på. Du kan också ta med dig någon annan bakom skärmen, till exempel en ledsagare eller personlig assistent.

När du har tagit valsedlarna i röstningslokalen och gjort i ordning din röst bakom en valskärm ska du lämna rösten eller rösterna till röstmottagarna. Då måste du identifiera dig genom något av följande sätt:

  • visa en id-handling
  • du är känd av röstmottagaren
  • någon annan intygar din identitet. Den personen måste i så fall visa sin id-handling eller vara känd av röstmottagaren.

När du har gjort i ordning dina röster tar röstmottagarna emot dem, prickar av eller antecknar att du har röstat och lägger ned rösterna i valurnorna eller i en uppsamlingslåda tillsammans med andra väljares röster. Nu är du klar och har röstat.

Källa: https://www.val.se/val-2022