JAG start > Riksföreningen JAG > Regeringen har lyssnat på oss och indexerar assistansersättningen

Regeringen har lyssnat på oss och indexerar assistansersättningen

Regeringen har presenterat statens budget för 2025 och Riksföreningen JAG välkomnar regeringens initiativ till att indexera assistansersättningen. Det ger en efterlängtad förutsägbarhet för den personliga assistansen. Dessutom höjs assistansersättningen med 3 procent. Ett steg i rätt riktning men tyvärr inte tillräckligt. Föräldraavdraget halveras men det verkliga problemet är Försäkringskassans lagtolkning.

– Det är en stor lättnad att regeringen lyssnat på Sveriges funktionsrättsorganisationer, säger Magnus Andén, ordförande i Riksföreningen JAG, genom god man, Cecilia Blanck.

Med en indexering kommer det finnas en säkerhet i vad pengen kommer räcka till och nu återstår att se hur och när en indexering träder i kraft. Och till vilket lönegrundande index som ersättningen kommer kopplas.

En höjning av assistansersättningen med 3 procent är ett steg i rätt riktning. Tyvärr är det fortfarande långt kvar till en rimlig nivå för att ligga i fas med löneökningar och inflation. Pengen räcker inte till för allt som behövs för en säker och kvalitativ assistans.

Regeringen halverar också föräldraavdraget, som en reaktion på kritiken mot effekterna av reformen Stärkt assistans. Riksföreningen JAG ser inte att åtgärden är tillräcklig, och efterlyser fler initiativ för att säkra rätten till personlig assistans för barn.

Vår förhoppning står till att regeringen ser över lagändringen Stärkt rätt till assistans. Tidöpartierna pekar själva på att lagändringen inte fick det genomslag som var tänkt och att det är Försäkringskassans tolkning av lagändringen som ställer till problem.

Klicka här för att läsa pressmeddelandet från Riksföreningen JAG i sin helhet.