JAG start > Riksföreningen JAG > Simon Johansson dubbeljubilerar!

Simon Johansson dubbeljubilerar!

För tio år sedan, den 7 oktober 2013, flyttade Simon Johansson, 33, från föräldrahemmet till egen lägenhet. Förutsättningen för flytten var rätten till personlig assistans, som han i höst, 2023, haft i 25 år.

Dubbeljubileum alltså, och inte bara en, utan två anledningar för Simon att bjuda in familj, vänner och både nuvarande och tidigare personliga assistenter att fira med honom.

Simon fick personlig assistans när han var nio år gammal. Det första beslutet var på 46 timmar per vecka och gällde endast på fritiden. Tack vare assistansen kunde Simon börja odla egna intressen, som att åka tunnelbana och tåg, något som hållit i sig ända sedan dess.

Simons mamma och gode man, Lillemor Johansson hjälper till att berätta om hur det gick till när Simon fick sitt assistansbeslut för över 25 år sedan.

– Det var en person på STIL som berättade att man inte skulle anlita kommunen, utan istället anlita ett kooperativ som anordnare. Han tipsade om JAG och vi följde hans råd – det har vi aldrig ångrat.

Simon är en aktivist i själ och hjärta. Några av hans bästa minnen är resorna till Bryssel med sina vänner i JAG, där han hållit tal i EU-parlamentet och deltagit i Freedom Drive, en gemensam protestmarsch för alla europeiska independent living-organisationer, däribland JAG och STIL från Sverige.

– Simon gillar att strida, men om han hade sluppit kämpa för att försvara rätten till personlig assistans kunde han haft tid att engagera sig för miljön istället, säger Lillemor.

Intresset för påverkansarbetet har även lett till att Simon för några år sedan var med och startade JAGs länsförening i Stockholm, där han dessutom är ordförande.

Med hjälp av sina assistenter har Simon kunnat göra många roliga saker – som inte varit möjliga utan personlig assistans – som att segla och åka motorbåt.

Idag har Simon assistans 154 timmar per vecka.

– Simon kan gå på konsert utan att släpa på sin gamla mamma, och att bo i egen lägenhet hade förstås inte gått utan assistansen. Han har några vänner som bor i gruppbostad och blev både förvånad och besviken när han förstod att de inte kunde följa med och fika utan att planera långt i förväg, säger Lillemor.

Här kan du följa Simon Johanssons blogg där han berättar om sitt liv.