JAG start > Riksföreningen JAG > Tillsammans för rimliga villkor

Tillsammans för rimliga villkor

Två män utomhus i en skog.

I ett unikt samarbete går nu assistansberättigade, personliga assistenter och assistansanordnare samman och kräver rimliga villkor och en höjd assistansersättning. Bakom kampanjen ”Rimliga villkor” står Kommunal, Fremia, Autism- och Aspergerförbundet, Ifa, FUB, Funktionsrätt Sverige, JAG, STIL, Neuro, DHR, RBU och Svenska Downföreningen. Budskapet sprids bland annat genom korta filmer i sociala medier. I en av filmerna medverkar JAG-medlemmen Daniel Anér och hans assistent Per Montelius.

Hur träffades ni?
Per: Vi har känt varandra sedan jag började jobba som assistent till Daniel, det var i februari 2010. Jag hade inte trott att jag skulle stanna så länge, men jag blev kvar.

Hur var det att medverka i kampanjen?
Per: Vi fick låna en videokamera av produktionen som vi filmade med själva. En dag åkte vi till Stockholm för studiofotografering. Sen var produktionsteamet här och ställde frågor och filmade under en hel dag. Det var en utmaning för mig att nappa på det här. Jag brukar inte vilja vara med på bild eller film. Men jag tyckte det var värt ett försök, att ställa upp och berätta om yrket och visa de positiva sidorna.
Daniel: Det var bra.

Varför ville ni vara med?
Per: Jag vill berätta att jag gör något väldigt viktigt. Man pratar mycket om att skattepengar används fel och lägger fokus på bedrägerier inom assistansen. Jag vill dra mitt strå till stacken och visa att assistenter gör viktiga saker och att det aktivt bidrar till att ge hög livskvalitet till personer som inte skulle ha det annars. Sen tycker vi båda att det är viktigt att försvara rätten till personlig assistans för dem som behöver det. Det har varit ett utsatt läge för många i flera år.

Vad är det bästa med jobbet som personlig assistent?
Per: Jag trivs jättebra. Det är så varierande att få vara med Daniel i hans vardag. Vi har ett bra samarbete. Jag hade jobbat några korta perioder som assistent tidigare, innan jag började hos Daniel, men trivdes inte alls lika bra.

Vad är Pers bästa egenskap som assistent?
Daniel: Han är snäll.

Vad ser ni fram emot i höst?
Per: Daniel har äntligen fått börja sjunga i sin kör igen. De har coronasäkrat verksamheten så att det är en mindre grupp och större lokal.

Daniel Anér
Ålder: 42 år
Bor: Uppsala
Gör: Jobbar med keramik och textil på daglig verksamhet och är styrelseledamot i Föreningen JAG Uppsala
Aktuell: Medverkar i kampanjen ”Rimliga villkor”

Per Montelius
Ålder: 48 år
Bor: Uppsala
Gör: Jobbar som personlig assistent i JAG
Aktuell: Medverkar i kampanjen ”Rimliga villkor”

Intervjun gjordes i september 2021.

Du som också vill ha rimliga villkor inom den personliga assistansen – skriv på namninsamlingen!

Se filmen med Daniel och Per.