I Norden flyttar unga människor vanligtvis hemifrån tidigt, något som historiskt underlättats av ett starkt välfärdssamhälle och fokus på individens självständighet.
Hur och var du väljer att bo är naturligtvis ett personligt beslut. Vissa trivs bra med att bo tillsammans med sin familj, medan andra föredrar ett eget hem. Enligt Hyresgästföreningen skulle 77% av unga vuxna (20-27 år) som idag bor hos sina föräldrar föredra ett annat boende. Det visar att många unga upplever hinder för att kunna förverkliga sina önskemål om bostad.
Det finns ingen tillgänglig statistik för personer med assistans. Men vi vet att många assistansanvändare står utanför arbetsmarknaden. Det gör det svårt att uppfylla de krav som banker och hyresvärdar ställer för att komma in på bostadsmarknaden.
Många av assistansanvändarna i JAG har därför frågor om hur man kan flytta hemifrån med sin personliga assistans. Vi erbjuder samtal inför 18-årsdagen till alla. Samtalet handlar ofta om ifall du fortsättningsvis vill företräda dig själv eller få hjälp av någon annan genom ett godmanskap. Det kan också handla om vad du vill göra efter gymnasiet. Även om det kan kännas långt bort rekommenderar vi att du också tidigt börjar fundera på hur du vill bo.
Det viktigaste för att kunna flytta hemifrån och leva självständigt i en egen bostad är ett bra assistansbeslut. Din rätt till assistans ska i princip vara densamma oavsett om du bor själv eller med andra. Den enda formella skillnaden är att när du bor med andra görs ett avdrag för hälften av tiden för hushållssysslor, eftersom dessa sysslor då delas med andra i hushållet.
Trots detta har många ett assistansbeslut som bygger på att en anhörig hjälper till mycket. Det kan handla om hjälp på natten eller att snabbt rycka in när en assistent är borta. Ditt assistansbeslut ska återspegla dina faktiska behov – vem som sedan utför assistansen väljer du självklart själv. För att möjliggöra eventuella önskemål om en egen bostad är det viktigt att se över ditt beslut och även hur din assistans är organiserad.
”En vuxen person som bor kvar hos sin förälder har i realiteten inte en egen bostad eftersom de inte bor på ett sådant sätt att de kan leva ett eget och självständigt liv.”
Utdrag ur dom i Kammarrätten
Sedan gäller det att hitta ett boende som passar just dig. Din ekonomi, var du vill bo och dina behov påverkar naturligtvis dina möjligheter. Om du står i bostadskö kan det finnas möjlighet till förtur. Läs mer på Boverkets information om förtur.
Om en vanlig hyreslägenhet, bostadsrätt eller hus inte fungerar för dig rekommenderar jag att ansöka om ”annan särskilt anpassad bostad” enligt LSS. Det är en insats du ansöker om hos kommunen. Annan särskilt anpassad bostad finns i samma lagparagraf som gruppboende, men gäller bara boendet och inte personal. Många av JAG assistansanvändare bor idag i en sådan lägenhet med personlig assistans.
Eftersom denna boendeform finns under samma lagparagraf som gruppbostad kan du inte begränsa din ansökan till bara en ”annan särskilt anpassad bostad”. Det är därför viktigt att du tidigt förklarar för handläggaren varför dina behov inte kan tillgodoses i en gruppbostad. Enligt LSS ska ditt önskemål om boendeform och ditt behov av stöd vägas in i bedömningen som görs. Ett beslut enligt LSS kan också alltid överklagas.
För några år sedan avslog Södermalms stadsdelsförvaltning i Stockholm en ansökan om en särskilt anpassad bostad. De tyckte att assistansanvändarens boende hos sin pappa var bra nog för den 28-åriga kvinnan. Kvinnan överklagade beslutet till Kammarrätten. Domstolen beslutade att kvinnan hade rätt till insatsen. I domen kan man läsa:
”En vuxen person som bor kvar hos sin förälder har i realiteten inte en egen bostad eftersom de inte bor på ett sådant sätt att de kan leva ett eget och självständigt liv.”
Jag uppmanar alla assistansanvändare i JAG att tidigt fundera på hur du vill leva i framtiden. I våra olika kanaler finns mängder av inspiration från andra i JAG som valt att flytta till en egen bostad.
Kontakta din rådgivare om du vill veta mer om dina möjligheter. Att leva som andra är trots allt din rättighet enligt LSS.
Blogginlägg av Jens Löfgren, juridisk rådgivare.