JAG start > JAG Personlig assistans > Vad gör en personlig assistent?

Vad gör en personlig assistent?

Det här ingår ofta i jobbet

Som personlig assistent är ditt jobb att stötta en person med funktionsnedsättning med sådant de inte själva kan göra. Arbetet inkluderar ofta stöd med så kallade grundläggande behov:

  • stöd med andning
  • hygien
  • måltider (inklusive sondätning)
  • stöd att klä av och på
  • att kommunicera med andra
  • annat stöd som förutsätter ingående kunskap om personen

Den som har grundläggande behov på minst 20 timmar per vecka kan även få assistans med andra aktiviteter som förekommer i vardagen och livet. Utöver att stötta någon med grundläggande behov kan du som personlig assistent alltså även få vara med på restaurangbesök, fester, resor, samt stötta med vardagliga saker som att tvätta kläder eller laga mat.

Du kan tänka på det som att du är någons armar och ben, ett medel för att assistansanvändaren ska kunna leva ett liv som alla andra.

Ange i ansökan hur mycket och vilka veckor du kan arbeta.
Skriv också om du kan hoppa in som timvikarie resten av året.

Alla assistentjobb är unika

Alla personlig assistentjobb är olika. Att beskriva exakt vilka arbetsuppgifter som ingår eller hur ett arbetspass ser ut är svårt. Det beror på vad personen du är anställd för att assistera önskar och hens livssituation och behov.

Det är därför det kallas personlig assistans. För att söka jobb som personlig assistent behöver du vara minst 18 år.

För att se hur det kan vara att arbeta som personlig assistent kan du ta en titt på JAGs YouTube-serie ”Kära assistent” som du hittar lite längre ner på sidan. 

Vi ställer inga specifika krav på utbildning eller erfarenhet utan vi vill veta vem just DU är och vad du tror att du kan bidra med!

Vad är det för arbetstider som personlig assistent?

Arbetstiderna är oftast inte enbart dagtid, assistans behövs ju dygnet runt. Så beroende på vilket assistentjobb du söker behöver du vara beredd på att jobba olika tider olika veckor. Ibland dagtid, ibland kvällstid, ibland helger eller nätter.  Det brukar stå tydligt i jobbannonsen hur jobbet är planerat och vilka tider du förväntas jobba. 

Personlig assistent till någon som har intellektuella funktionsnedsättningar

Som personlig assistent till en person med intellektuella funktionsnedsättningar ingår även att kompensera för denna nedsättning. I arbetsuppgifterna ingår ofta att hjälpa till att ta initiativ, göra enklare val och att förutse konsekvenser av sitt handlande i vardagliga situationer.

De flesta som har valt JAG Personlig assistans som assistansanordnare har en intellektuell funktionsnedsättning. Många kommunicerar inte med vanligt tal utan använder tecken, kroppsspråk, olika ljud och ansiktsuttryck.

Kära assistent – du är guld värd

I vår realitysere #KäraAssistent kan du följa flera assistansanvändare tillsammans med en eller två assistenter. 

Vincent Dagemark och Samuel Segelström.

”Det bästa med jobbet är att man får lära känna andra på ett annat sätt. ”
”Varje dag vaknar man upp och vet att man gör någonting meningsfullt.”

Om du vill veta mer om ett specifikt jobb – ställ frågor på intervjun

Det är oftast en arbetsledare som tillsammans med assistansanvändaren går igenom ansökningarna och kallar till intervju. Det är assistansanvändaren som väljer hur mycket hen vill berätta om sig själv och sitt liv i annonsen. Vid en eventuell intervju finns det möjlighet att ställa fler frågor. 

Vad får du som anställd personlig assistent hos oss?

Utbildning och handledning

Du kommer kunna ta del av våra kvalificerade utbildningar som bland annat ger kunskap om din yrkesroll och vad olika funktionsnedsättningar innebär. Både personer med egen erfarenhet av personlig assistans och andra specialister medverkar.

Friskvårdsbidrag

Som anställd hos oss kan du få ersättning för friskvård, till exempel ett träningskort på gymmet, massage eller bowling, med upp till 3000 kr per år.

Kollektivavtal

Dina anställningsvillkor regleras i kollektivavtalet mellan Fremia och Kommunal.

Personlig arbetsledning

I alla assistanser finns en arbetsledare som berättar för dig vad du ska göra och hur du ska tolka signaler och reaktioner hos den du assisterar. Arbetsledaren hjälper dig att komma in i jobbet och ser till att assistansen blir på det sätt som den du assisterar önskar.

Introduktion i arbetet

Första tiden arbetar du tillsammans med en erfaren assistent. Du lär känna personen du ska assistera och får veta det du behöver för att kunna göra ett bra jobb.

Förmåner

Som personlig assistent hos oss får du förmåner i form av rabatter och erbjudanden. Vi har samarbeten med bland annat gym och hotellkedjor som Fitness 24/7, SATS, Nordic Wellness och Scandic Hotell. Men även Synoptik och Arlanda Express.

Är du lyhörd, ödmjuk och gillar att hjälpa andra?
Då kan du passa till ett av världens viktigaste jobb.

Vad säger våra assistenter?

De vanligaste svaren från våra anställda på frågan Vad är det bästa med jobbet som personlig assistent? är:

  • Att göra skillnad för en annan människa
  • Variationen, friheten och glädjen

Välkommen du också!

Elin – personlig assistent i Sundsvall
 Jobbet tränar fingertoppskänslan i mötet med andra människor. Det jag också lärt mig är att stå upp för en annan människa och den personens behov.
Victoria – personlig assistent i Karlstad
Har du en drivkraft att vilja hjälpa andra så kan det här arbetet passa dig. Du bestämmer över ditt liv, tänk att du får hjälpa den du assisterar att få bestämma över sitt!
Björn – personlig assistent i Skåne
Jag gillar att vara assistent för det är mycket problemlösning. När man är ute och reser och så och då måste det lösas. Paddla kanot? Det går bra. Alla sådana grejer, ingenting är omöjligt.

10 saker som bra personliga assistenter gör

Så här lyckas du i jobbet som personlig assistent

Vi brukar säga att alla kan jobba som personlig assistent – men inte till alla! Det finns minst lika många möjliga  assistenter som det finns assistansanvändare.

Du som söker jobb som personlig assistent behöver vara minst 18 år. Jobbet som assistent går framförallt ut på att samarbeta med den du assisterar. Personkemin är alltså det viktigaste. Ibland efterfrågas det saker som körkort, viss utbildning eller att du ska vara simkunnig. Men bortsett från den typen av önskemål så finns det några saker som kännetecknar en bra personlig assistent.  

1. Du har en positiv attityd 

Att ha en positiv inställning till sitt arbete är en underskattad egenskap. Det är naturligtvis mycket trevligare att bli assisterad av någon som är vänlig och glad än motsatsen.

2. Du assisterar på det sätt assistansanvändaren önskar

Det är verkligen en konst att utföra sina arbetsuppgifter på någon annans sätt – och utan att lägga några värderingar i det.

3.  Du är flexibel och lösningsorienterad

Det kommer garanterat dagar när något oväntat inträffar och då gäller det att hantera den uppkomna situationen och lösa eventuella problem efter bästa förmåga.

4. Du är ärlig och ansvarsfull 

Passa tider och följ de instruktioner du får när det gäller att hantera assistansanvändarens pengar, kort, lösenord, nycklar och tillhörigheter.

5.  Du sätter assistansanvändaren i fokus

Du behöver vara uppmärksam på den du assisterar. Personlig assistans är ett serviceyrke och det är assistansanvändarens upplevelse som räknas.

6. Du informerar dig om vad tystnadsplikten innebär 

Sprid aldrig vidare sånt som du fått veta genom ditt arbete. Tystnadsplikten gäller både assistansanvändaren och hans eller hennes närstående.

7. Du följer instruktioner – och tar initiativ 

Utför arbetsuppgifterna på det sätt du fått lära dig. Om saxen ska hänga på en krok i köket ska den inte läggas i kökslådan efter användning. Samtidigt som du måste kunna arbeta självständigt och se vad som behöver göras.

8. Du är lyhörd och uppmärksam 

Om den du assisterar inte kommunicerar med tal eller tecken måste du vara villig att lära dig tyda kroppsspråk, gester, signaler och naturliga reaktioner. Du har en viktig uppgift som kommunikationshjälpmedel och tolk!

9. Du visar omdöme 

Använd din kunskap och mognad för att fatta beslut i olika situationer och agera på sätt som är riktigt ur assistansanvändarens synpunkt. Det innebär också att du förstår dina egna styrkor och svagheter och frågar när något är svårt eller när du inte förstår vad du ska göra eller varför du ska gör det.

10. Du är en bra förebild 

Ha modet att stå upp för den du assisterar när och om det behövs. Om någon ni möter pratar med dig istället för med assistansanvändaren så kan du markera på ett vänligt sätt att personen ska vända sig till assistansanvändaren istället.

 

Passar det här in på dig? Då har du stora chanser att lyckas som assistent

Utan dig kan jag inte smaka på snön – en podd med berättelser av personliga assistenter

”Utan dig kan jag inte smaka på snön” är 25 berättelser om personlig assistans. De gavs ut som bok första gången 2005 som avslutning på kampanjen ”Jag gillar mitt jobb” för att låta svenskarna bekanta sig med det då relativt nya yrket personlig assistent. Boken är ett resultat av en novelltävling om yrket personlig assistent som hölls i samband med kampanjen som drevs av Riksföreningen JAG och Ifa med stöd av Allmänna arvsfonden.

Lyssna här.