JAG start > JAG Personlig assistans > Yrket personlig assistent

Vad innebär yrket personlig assistent?

Alla assistentjobb är unika

Alla personlig assistentjobb är olika. Att beskriva exakt vilka arbetsuppgifter som ingår eller hur ett arbetspass ser ut är svårt. Det beror på vad personen du är anställd för att assistera önskar och hens livssituation och behov där och då. Det är därför det kallas personlig assistans.

Det här ingår ofta i jobbet:

  • hjälp med andning
  • hygien
  • måltider (inklusive sondätning)
  • hjälp att klä av och på 
  • att kommunicera med andra
  • annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om den funktionshindrade

Det här kallas grundläggande behov. Den som har grundläggande behov på minst 20 timmar per vecka kan även få assistans med att arbeta, träna, utöva fritidsaktiviteter, handla, laga mat, sköta tvätt och städning med mera.

Om du vill veta mer om ett specifikt jobb – ställ frågor på intervjun

Det är oftast arbetsledaren i assistansen som tillsammans med den som har assistans går igenom ansökningarna och kallar till intervju. Det är assistansanvändaren som väljer hur mycket hen vill berätta om sig själv och sitt liv i annonstexten.  Vid en eventuell intervju finns det möjlighet att ställa fler frågor. 

Personlig assistent till någon som har intellektuella funktionsnedsättningar

Som personlig assistent till en person med intellektuella funktionsnedsättningar ingår även att kompensera för denna nedsättning. I arbetsuppgifterna ingår ofta att hjälpa till att ta initiativ, göra enklare val och att förutse konsekvenser av sitt handlande i vardagliga situationer.

De flesta som har valt JAG Personlig assistans som assistansanordnare har en intellektuell funktionsnedsättning. Många kommunicerar inte med vanligt tal utan använder tecken, kroppsspråk, olika ljud och ansiktsuttryck.

Är du lyhörd, ödmjuk och gillar att hjälpa andra?
Då kan du passa till ett av världens viktigaste jobb.

Vad får du som anställd personlig assistent hos oss?

Utbildning och handledning

Du kommer kunna ta del av våra kvalificerade utbildningar som bland annat ger kunskap om din yrkesroll och vad olika funktionsnedsättningar innebär. Både personer med egen erfarenhet av personlig assistans och andra specialister medverkar.

Friskvårdsbidrag

Som anställd hos oss kan du få ersättning för friskvård, till exempel ett träningskort på gymmet, massage eller bowling, med upp till 3000 kr per år.

Kollektivavtal

Dina anställningsvillkor regleras i kollektivavtalet mellan Fremia och Kommunal.

Personlig arbetsledning

I alla assistanser finns en arbetsledare som berättar för dig vad du ska göra och hur du ska tolka signaler och reaktioner hos den du assisterar. Arbetsledaren hjälper dig att komma in i jobbet och ser till att assistansen blir på det sätt som den du assisterar önskar.

Introduktion i arbetet

Första tiden arbetar du tillsammans med en erfaren assistent. Du lär känna personen du ska assistera och får veta det du behöver för att kunna göra ett bra jobb.

Vad säger våra assistenter?

Elin – personlig assistent i Sundsvall
 Jobbet tränar fingertoppskänslan i mötet med andra människor. Det jag också lärt mig är att stå upp för en annan människa och den personens behov.
Victoria – personlig assistent i Karlstad
Har du en drivkraft att vilja hjälpa andra så kan det här arbetet passa dig. Du bestämmer över ditt liv, tänk att du får hjälpa den du assisterar att få bestämma över sitt!
Björn – personlig assistent i Skåne
Jag gillar att vara assistent för det är mycket problemlösning. När man är ute och reser och så och då måste det lösas. Paddla kanot? Det går bra. Alla sådana grejer, ingenting är omöjligt.

Kära assistent – du är guld värd

I vår realitysere #KäraAssistent kan du följa flera assistansanvändare tillsammans med en eller två assistenter. 


Björn Johansson och Andnet Haileselassie.


Isak Herlitz Rydergård och Emilia Eriksson.


Tim Sundberg och Liily Jimenez.

Sök ett meningsfullt jobb som personlig assistent

Utan dig kan jag inte smaka på snön – en podd med berättelser av personliga assistenter

”Utan dig kan jag inte smaka på snön” är 25 berättelser om personlig assistans. De gavs ut som bok första gången 2005 som avslutning på kampanjen ”Jag gillar mitt jobb” för att låta svenskarna bekanta sig med det då relativt nya yrket personlig assistent. Boken är ett resultat av en novelltävling om yrket personlig assistent som hölls i samband med kampanjen som drevs av Riksföreningen JAG och Ifa med stöd av Allmänna arvsfonden.

Lyssna här.