JAG start > JAG Personlig assistans > Assistansen på allas läppar

Assistansen på allas läppar

När jag skriver detta är det drygt en vecka kvar till valet. Politikerna kämpar för att nå fram med sina budskap i bruset. I sociala medier delas inlägg, utspel och egna åsikter med rasande fart om sänkta skatter, integration och siande om regeringsbildningen. Frågan om assistansen har dykt upp lite då och då men aldrig riktigt tagit fart. Förrän nu. Plötsligt talar alla om assistansen. I sociala medier trendar den under partiledarnas utfrågningar i SVT. Och tongångarna är inte negativa, tvärtom. Diskussionen handlar nu om människovärde, mänskliga rättigheter, möjligheten för barn att växa upp i sin familj. Efter Socialdemokraternas förslag om en extra veckas föräldraledighet har inlägg spridits på sociala medier där många föräldrar välkomnar förslaget men hellre ser att pengarna går till funkisfamiljerna som kämpar på ett helt annat sätt i vardagen, ja för att få livet att gå runt och kunna leva som andra.

Under de år som jag har jobbat med assistansfrågor har det aldrig hänt förut att debatten har varit så positiv och så gott som fri från anklagelser om fusk och överutnyttjande. Kanske har den senaste tidens skräckexempel på barn och familjer i kris och flera kommuners byggstart av barnboenden fått flera än de inom funkisrörelsen att vakna till och insett att detta inte är ett Sverige vi vill leva i. Det är kanske den viktigaste förändringen inom valrörelsen för assistansen. Assistansen har blivit en fråga som inte längre bara är aktuell för dem som har en funktionsnedsättning eller deras närstående. Utan assistansen rör hela samhället i stort.

Som den obotliga optimist jag är hoppas jag såklart att assistansen fortsätter att vara en fråga på allas läppar. Oavsett utgången den 9 september.

The post Assistansen på allas läppar appeared first on JAG Personlig assistans.