JAG start > JAG Personlig assistans > I en alternativ verklighet…

I en alternativ verklighet…

I en alternativ verklighet, på en annan plats, kanske en annan planet, lever människor i ett samhälle inte så olikt vårt.

Människorna i den här alternativa verkligheten har börjat märka, eller åtminstone har de börjat misstänka, att vissa personer som tar emot studiebidrag inte alls använder bidraget till att köpa kurslitteratur eller betala hyran i sin studentkorridor. I stället verkar vissa personer använda bidraget till att köpa öl till studentfester och ett litet, litet antal verkar överhuvudtaget inte studera alls. De lurar helt enkelt systemet. Det bestäms att något måste göras åt denna situation, och det illakvickt!

För att komma till bukt med dessa brottslingar beslutas det att studiestödsnämnden och andra myndigheter ska skärpa upp handläggningen kring studier och bidrag för alla studiestödsberättigade. Färre ska beviljas bidrag och bevisbördan höjs på de som ansöker om insatsen. Visserligen är lagen densamma som förut men tolkningen av lagen börjar långsamt förändras. Fullt hederliga studenter som förut hade rätt till studiestöd förlorar sitt bidrag eller får minskat stöd i takt med att rättspraxis ändras. Samtidigt pågår den politiska kampen för att påminna myndigheterna om lagen om rätten att studera (LRS).

För att beviljas studiestöd behöver alla studenter nu redovisa minut för minut hur deras liv ser ut, hur de studerar, varför de studerar som de gör och varför de inte studerar på samma sätt som en genomsnittlig student gör. Äter de studentmässigt, går de och lägger sig ordentligt eller ägnar de sig åt onödiga sysselsättningar som inte gynnar studierna? I samtal med studiestödsnämnden får studenterna svara på frågor som hur ofta de vässar pennan eller suddar per vecka. Kaffe får en student koka två gånger per dag. Vill de dricka mer kaffe än så får de använda termos för att spara på tiden.

Om någon har särskilt svårt att studera och exempelvis behöver ett extra halvår på sig för att färdigställa sina studier behövs ett läkarintyg på detta. Saknas läkarintyg får studenten helt enkelt skynda på och studera lika fort som alla andra.

Studenterna tänker att det åtminstone är skönt att de slipper detaljredovisa hur ofta de behöver kissa eller snyta sig per dag. De slipper svara på frågor om hur det praktiskt går till när de duschar eller hur de umgås med sina vänner. De slipper planera i förväg när de ska dricka vatten eller gå ut i sin egen trädgård.

Vilken tur att allt det här utspelar sig i en alternativ verklighet och inte hos oss.

Den här texten kanske kan tyckas överdriven, knasig eller skrämmande för dig som inte ansökt om personlig assistans. Faktum är att det är precis den här sortens integritetskränkande frågor som ställs när du genomgår en ansökningsprocess.

Inlägget I en alternativ verklighet… dök först upp på JAG Personlig assistans.