JAG start > JAG Personlig assistans > LSS för dig som är personlig assistent

LSS för dig som är personlig assistent

Direkt efter gymnasiet blev jag personlig assistent. Jag halkade in på ett bananskal med ett sommarjobb i augusti 2006. Sedan dess har jag arbetat som personlig assistent under hela tiden jag studerat juridik.

Jag reflekterade ofta över LSS eftersom jag jobbade praktiskt med det.  Och jag tänkte att jag skulle dela med mig här hur jag tänker kring LSS i en ”vanlig dag på jobbet” som assistent. Och inte minst – varför personlig assistent är ett av världens bästa jobb. Varför? Jo, eftersom du ser till att mänskliga rättigheter uppfylls på en daglig basis!

LSS är en rättighetslag som ger människor rätt att leva självständigt som andra. Även om det på många sätt är staten och myndigheter som kan påverka hur väl LSS uppnås, så är det faktiskt i det dagliga arbetet för en personlig assistent som rättigheten kommer till uttryck.

Ödmjukhet är det viktigaste

Jag har träffat många personliga assistenter och det som slagit mig är att den som lyckas bäst är den som går in med ödmjukhet i rollen. Jag är den första att erkänna att jag lärt mig nya saker varje dag och att jag ibland varit osäker. För att försäkra mig om att det blir bra har jag ställt tusentals frågor. Och  det är tur det, för det är kvittot på att vi verkligen vill att uppdragsgivaren ska ha ett bra liv på sina alldeles egna villkor, och att ingen dag är den andra lik.

För egentligen – hur skulle jag kunna ”lära mig” fullt ut hur en annan människa fungerar? Alla utvecklas vi varje dag. Det betyder ju att det självklart aldrig går att säga ”jag vet hur du tänker”. Eller ”nu ska vi alltid göra så här”. Du kan bara säga ”Jag tror jag har lärt mig att tolka hur du vill ha det men du får gärna ge uttryck för om det blir fel så att jag kan försöka göra det ännu bättre nästa gång”.

Tänk vilket lyxigt jobb det är ändå. Ett jobb som aldrig blir statiskt, som öppnar upp för så mycket lärdomar.

Att alla människor är lika värda och har samma rättigheter är egentligen en självklarhet. Du som personlig assistent håller i nyckeln till att uppnå just de sakerna som vi alla har rätt till – bara genom att vara människa.

The post LSS för dig som är personlig assistent appeared first on JAG Personlig assistans.