JAG start > JAG Personlig assistans > Reflektion från mänskliga rättighetsdagarna

Reflektion från mänskliga rättighetsdagarna

bilden föreställer en ensam rosa blomma vid en grå mur.

Det behövs mer än en blomma för att det ska bli vår

Det är slutet på november och vi befinner oss i ett blåsigt och regnigt Helsingborg.

Vi sitter på ett seminarium på Mänskliga rättighetsdagarna som anordnas av Funktionsrätt Sverige, Disabled Refugees Welcome och Independent Living Institute.

En av deltagarna är Ashraf Frugh, som kommit som flykting från Afghanistan. Han beskriver sin resa. Om svårigheter att ta sig in i, och att förstå ett byråkratiskt land som Sverige. Om att lära sig ett nytt språk och viljan att få nya vänner här. Om att söka arbeten med normavvikande fysisk funktionalitet och utan ett språk att göra sig förstådd med.

Det var inte lätt. Hindren var många. 

Idag beskriver han sig som världens lyckligaste människa. Han har lärt sig svenska, fått några svensktalande kompisar som han får öva sitt nyfunna språk med. Han har ett jobb där han får stötta andra personer som kommer till Sverige, och som också har normavvikande funktionalitet.

Men han avslutar med att hindren är många och för många personer blir hindren övermäktiga. Och med ett persiskt uttryck säger han ”våren kommer inte bara med en blomma”.

Snart är 2023 slut och för 2024 önskar vi att hindren blir färre, att vårt samhälle blir tillgängligare för fler och att våren kommer med många blommor.

Blogginlägg av Filippa Bergström, juridisk rådgivare och Josefine Roxell, HR-chef på JAG Personlig assistans