JAG start > JAG Personlig assistans > Vad ska finnas med i ett personligt brev för personlig assistent-jobb?

Vad ska finnas med i ett personligt brev för personlig assistent-jobb?

personlig assistent tillsammans med uppdragsgivare. Inlägg om personligt brev vid ansökan.

 

Intervju med Oskar Skantz, rekryterare, på JAG Personlig assistans.

Vad ska jag skriva i mitt personliga brev när jag söker jobb som assistent?

Det viktigaste i ditt personliga brev är varför du vill ha just den här tjänsten och varför just du passar bäst för jobbet. Beskriv dina kompetenser och erfarenheter, till exempel vad du arbetat med tidigare eller utbildningar du gjort. Berätta också om dina personliga egenskaper, är du stresstålig, snäll eller gillar du musik? Fokusera på att lyfta fram dina kompetenser och erfarenheter som matchar det som efterfrågas i jobbannonsen. Beskriv dina egenskaper, styrkor och din personlighet.

För att jobba som personlig assistent behöver du inte ha en speciell utbildning utan det är dina erfarenheter, och din person som ska passa tillsammans med den du söker jobb hos.

Välj ut det viktigaste för just det här jobbet

Ett personligt brev ska vara positivt, visa självförtroende och beskriva hur gärna du vill ha jobbet eller arbeta på företaget. I stället för att rada upp en lista på egenskaper så är det bättre att välja ut det viktigaste för just den här tjänsten och beskriva dina egenskaper med exempel. ”Jag har lätt för att samarbeta. När jag arbetade på … så hände det ofta att… då löste jag det så här…”. Till exempel, ”när jag sommarjobbade som vårdbiträde lärde jag mig att samarbeta med andra”. Eller, ”eftersom jag har många syskon har jag tidigt lärt mig att ta ansvar”.

Visa att du förstått vad jobbet handlar om

Du kan också berätta vad du lärt dig genom tidigare erfarenheter. Man kan säga att du ska backa upp dina egenskaper med erfarenheter.

Det är viktigt att du matchar dig själv med det som efterfrågas i annonsen. Då märker jag som läser att det här är någon som läst och förstått annonsen och verkar intresserad på riktigt. Att du även har förmågan att beskriva dig själv med utgångspunkt från annonsen är bra.

För även om du inte har erfarenhet av yrket personlig assistent kan det finnas saker du gjort eller hur du är som person som kan passa perfekt för just det här jobbet.

Är du flexibel, visa det genom att berätta om när du varit just det i en tidigare situation på ett arbete. Egenskaperna och erfarenheterna ska fungera tillsammans. De ska förstärka varandra.

Det är också bra att tänka på att CV och personligt brev ska hänga samman och kommunicera samma sak.

Hur långt behöver ett personligt brev vara?

Ett A4 är bra. Lite kortare kan fungera också. Bara du får med de saker som efterfrågas i annonsen och beskriver dina erfarenheter och egenskaper på ett bra sätt. Det är ofta det som gör att jag väljer ut en ansökan –att den här personen verkar har förstått vad jobbet går ut och lyckats visa sin personlighet på samma gång!

Hur börjar jag mitt personliga brev?

En enkel men effektiv start på ett personligt brev kan vara att berätta vad det var i annonsen som gjorde att du tyckte att jobbet passade just för dig. Kanske gillar du samma saker som den som söker en ny assistent, så att ni kommer kunna mötas i ett intresse.

 

För att fånga mig som läsare är det bra med exempel, att bara redogör för vad man gjort säger inte så mycket. Våga beskriva!

Vad är meningen med det personliga brevet?

Det du gör i ett personligt brev är ju att sälja in dig själv.  Skriv vad just du skulle kunna bidra med på arbetsplatsen.  Även här är det förstås bra att kunna knyta ihop det med något som efterfrågas i annonsen och ge exempel.

Ibland tänker folk ännu längre, de saker som efterfrågas i annonsen kanske du kopplar ihop med en annan egenskap som du har som inte frågats efter specifikt. Men du ser att den borde vara relevant för jobbet och gör att du skulle ha ett extra perspektiv att bidra med. Skriv det då. Kanske kan ditt perspektiv, din personlighet bidra med något ytterligare som kan vara lika viktigt som det som efterfrågas.

Ska jag avsluta brevet på något speciellt sätt?

Det är jättefint med en avslutning som säger till exempel ”Jag ser fram emot att höra ifrån er!”

Att har med i ditt personliga brev:

  1. En inledning där du visar att du läst annonsen och förstår vad jobbet innebär.
  2. Gå vidare med att beskriva dina egenskaper och underbygga dessa med dina erfarenheter.
  3. Berätta vad just du kan bidra med på arbetsplatsen!
  4. Gör en fin avslutning – det räcker bra med en kort mening om att du ser fram emot att höra av oss.
  5. Ta hjälp av någon som korrekturläser ditt personliga brev och ditt cv, då kan onödiga slarvfel rensas bort.