JAG start > JAG Personlig assistans > Hitta rätt person att jobba med!

Hitta rätt person att jobba med!

Porträttbild på kvinna utomhus. Stad och träd i bakgrunden. Kvinnan har en grön tröja över en vit skjorta. Skjortkragen sticker fram.

Intervju med Ann-Louise Helén som har jobbat i 23 år som personlig assistent. Hela tiden till samma person. 

” Att kunna leva som vem som helst är tanken med personlig assistans och självbestämmandet är grunden. Som assistent blir jag ett stöd så att personen kan uppnå det.”

Vad är det bästa med jobbet?

”Det bästa med jobbet är att det inte är lika från dag till dag. Att jag får utvecklas hela tiden. Du behöver vara hundra procent närvarande när du arbetar. Det är ett givande och tagande men du får otroligt mycket tillbaka.

Jag sökte tjänsten för att jag ville jobba med människor. Innan hade jag arbetat inom restaurang och butik men det gav mig inte något på samma sätt.

Det behövdes inga förkunskaper för jobbet. Mycket hänger på personkemi. Vi klickade direkt på intervjun. Hen tog min hand på en gång när jag kom och visade mig rummet och sen så var det liksom klart. Det kändes rätt.

När du börjar på ett jobb som assistent är det första du behöver göra att lära känna den du assisterar väldigt väl. Det tar tid. Jag gick introduktionen och sen är det viktigt att ha en öppen dialog hela tiden med företrädare och arbetsledare för att ha rätt information för att kunna göra ett bra jobb. Jag har även gått olika utbildningar som har med specifika funktionsnedsättningar att göra.

Den största utmaningen i jobbet är kommunikationen. Det svåraste är när kommunikationen inte fungerar. Ibland så förstår du inte. Det är jobbigt. För då kanske du inte kan hjälpa personen på rätt sätt. Sen ändrar sig ju den man arbetar med över åren i hur hen vill ha sitt liv. Så det gäller att kunna lyssna in.

När man fått erfarenhet som assistent kan man ibland behöva stå på sig. Stå upp för den du assisterar. Ibland kan du behöva förklara saker för tex en sjukgymnast, för att den du assisterar ska kunna få bra hjälp. ”

Vad ska man tänka på när man söker jobb som personlig assistent?

”Var dig själv och var inte rädd för att fråga. Du behöver känna att det här vill jag verkligen göra. Det ska inte vara att, jaja jag fick inget annat. Det här jobbet kan förändra livet för den du assisterar. Det är det absolut viktigaste jobb man kan ha om du frågar mig. Jag tycker att man ska vara stolt över sitt jobb som assistent.

Och hitta rätt person att jobba med! Som du passar med.

När du fått jobbet, kom ihåg att aldrig prata aldrig över huvudet på den du assisterar. Det är alltid personen man assisterar som ska vara i fokus. Jag kan ha idéer men det kanske inte alls den personen är inne på.  

Sen är det ju det här med tystnadsplikten, det är ju otroligt viktigt! Man får aldrig överträda vissa saker. ”

Du verkar trivas väldigt bra?

”Ja, jag trivs otroligt bra och jag känner att jag fortfarande kan ge mycket i mitt jobb. Jag utvecklas fortfarande efter 23 år. Och det gör att jag vill vara kvar. Alltså, jag har hittat världens bästa jobb som dessutom är viktigt. Sen tror att det är skönt för den jag assisterar att jag jobbat så länge, för det blir en trygghet. Men man måste fortsätta vara lyhörd. För personen du assisterar ändrar sig, hen kanske var barn när man började och nu är man en vuxen person. Så att man inte bara; vi har ju alltid gjort så här. Att hela tiden lyssna in. Det är ju någonting som även gör att man utvecklas.

Det viktigaste i jobbet tror jag ändå är öppen dialog för att det ska fungera. Då känner jag mig trygg som assistent. Och känner jag mig trygg gör jag enklare ett bra jobb för den jag assisterar. ”