fbpx

#Kära assistent. Bild på några av deltagarna i realityserien. Tre stycke assistansanvändare med sina assistenter.

Kära assistent - en serie om personlig assistans

Kanske är du en ny stjärnassistent hos oss snart? Här kan du:

Kära Assistent säsong 4

Först ut i säsong 4 är Tim och Liily i Älvsjö. Hur funkar det med gymnasiet hemifrån? Livet är ju lite annorlunda nu i coronatider.

Kära Assistent säsong 3

Du träffar Josefine, Victoria, Kenny, Björn och Julia. Josefine bjuder på baknings- och träningstips och Kenny flyttar hemifrån.

Kära Assistent säsong 2

Säsong 2 med Isak, Emilia, Kenny, Björn, Isabelle, Emma, Josefine och Victoria. Isak fyller år, Josefine visar sitt kafé, spelar piano och tränar på Friskis, Kenny mekar med bilen och tar studenten, Isabelle gå i skolan och på Gröna Lund.

Kära Assistent säsong 1

I säsong 1 träffar du Amina, Norea, Henrik, Andreas, Jenny, Isak och Emilia. Amina går på badhus, rider och går på bibliotek,  Isak jobbar, tränar och åker på en resa, Henrik får en bok signerad, tränar och besöker sin pappas grav.

Vill du jobba i ett assistanskooperativ som drivs utan vinstsyfte? Då har du hamnat rätt. Du får dessutom 4000 kollegor i landet som också arbetar som personliga assistenter. Förutom att du kommer jobba med en person som du kommer ha ett helt unikt band till – personen som du assisterar.

Att vara personlig assistent är ett kvalificerat och ansvarsfullt arbete. Det kräver personlig mognad och förmåga att sätta sig in i en annan människas situation. Det är också ett arbete som ger väldigt mycket tillbaka.

Alla personlig assistentjobb är olika. Det är svårt att beskriva exakt vilka arbetsuppgifter som ingår eller hur ett arbetspass ser ut för en viss assistent. Det beror på vad personen du är anställd för att assistera önskar och hens livssituation och behov där och då. Det är därför det kallas personlig assistans. Men man vara rätt säker på att något av följande ingår:

  • att assistera med kommunikation
  • ge assistans vid på- och avklädning
  • assistera med att äta
  • assistans med personlig hygien
  • assistans med förflyttning

Man kan också få assistans med att arbeta, träna, utöva fritidsaktiviteter, handla, laga mat, sköta tvätt och städning med mera.

Personlig assistent till någon med intellektuell funktionsnedsättning

Som personlig assistent till en person med intellektuella funktionsnedsättningar ingår även att kompensera denna funktionsnedsättning. I arbetsuppgifterna ingår ofta att hjälpa till att ta initiativ, göra enklare val och att förutse konsekvenser av sitt handlande i vardagliga situationer.

De flesta som har valt JAG Personlig assistans som assistansanordnare har en intellektuell funktionsnedsättning. Många kommunicerar inte med vanligt tal utan använder tecken, kroppsspråk, olika ljud och ansiktsuttryck.

Vad gör en personlig assistent?

Som personlig assistent assisterar du en person med omfattande funktionsnedsättningar att göra det hon eller han skulle gjort utan sin funktionsnedsättning. Det handlar om både vardagssysslor och nöjen. Det beror på hur den du ska assistera lever och vilka intressen personen har, men till stor del är det uppgifter som de flesta människor gör. Ofta ingår hjälp med att äta, att klä sig och tvätta sig. Många behöver också assistans med att kommunicera och tolka omgivningen. Du arbetar med en person.

Vilken utbildning eller vilka förkunskaper krävs för jobbet?

Det beror på vem du ska arbeta hos. Olika assistansanvändare vill ha assistenter med olika kompetens och erfarenheter. Anställningen handlar alltid om ett ömsesidigt val mellan assistansanvändare och assistent, men egenskaper som lyhördhet och flexibilitet brukar vara efterfrågade.

Var arbetar jag som personlig assistent?

Du arbetar med assistansanvändaren där han eller hon är. Det kan vara t ex personens hem, i skolan eller på en daglig verksamhet. Du kan också arbeta vid fritidsaktiviteter och resor.

Vilken lön har man som personlig assitent?

Lönen ligger på ungefär samma nivå som inom motsvarande service- och omsorgsyrken.

Vad ska jag tänka på när jag söker arbete som personlig assistent?

Fundera över varför du vill jobba som personlig assistent och varför just du skulle passa som det. Tycker du om att arbeta med människor? Är du en person som inte alltid behöver vara i centrum utan kan låta någon annan ta plats? Då kan du vara rätt person för ett meningsfullt och utvecklande jobb!

Har ni utbildningar för personliga assistenter?

Vi vet att utbildning och kunskapsutveckling är viktigt när man jobbar som personlig assistent, därför erbjuder vi löpande olika typer av utbildningar och handledningar.

Vilka anställningsvillkor har jag som personlig assistent?

Anställningsvillkoren regleras genom kollektivavtalet mellan KFO och Kommunal. Vi erbjuder friskvårdsbidrag. I vårt digitala tidsredovisningssystem ser du ditt schema och godkänner och BankID-signerar din tidsrapport.

Får man någon introduktion?

Som ny personlig assistent kommer du till en början att arbeta tillsammans med en erfaren assistent. Då lär du känna personen du ska assistera och får veta det du behöver för att kunna göra ett bra jobb. Det kan ta flera veckor innan du arbetar helt självständigt.

Victoria – personlig assistent i Karlstad

— Tidigare har jag arbetat på restaurang, som danslärare och även med teater, säger Victoria. Jag är undersköterska. För mig är det en glädje att få arbeta med människor. Det är omväxlande och jag utvecklas som person. Arbetet har lärt mig att låta saker få ta sin tid och att se saker på olika sätt. Det finns alltid en möjlighet, inget är omöjligt.  Har du en drivkraft att vilja hjälpa andra så kan det här arbetet passa dig. Du bestämmer över ditt liv, tänk att du får hjälpa den du assisterar att få bestämma över sitt!

Emma arbetar extra som personlig assistent i Karlstad under studierna

— Det är ett fritt jobb som ändå kräver att du kan ta ansvar, säger Emma. Du får komma nära en annan person och den personens liv. Den största utmaningen är kommunikationen. Den jag assisterar använder inte så många ord. Det gäller att lära sig vad ord, miner och kroppsspråk betyder. Det är också viktigt att bemöta alla människor lika oavsett om någon har en funktionsnedsättning eller inte. Det är jätteviktigt att vi alla som assisterar bemöter dem vi assisterar på ett bra sätt.

Elin personlig assistent i Sundsvall

— Jag har tidigare arbetat på kontor, inom äldreomsorg och förskola men sen några år tillbaka arbetar jag som personlig assistent, säger Elin. Det är ett varierat arbete, ingen dag är den andra lik. Jag lär mig hela tiden nya saker kopplat till den jag assisterar men också om mig själv. Det är ett givande arbete!

— Assisterar man någon som inte har ett verbalt språk är det en utmaning att kunna läsa av sin uppdragsgivares signaler, säger Elin. Att vara observant och förstå. I mitt arbete är det också en konst att förstå när jag ska kliva fram eller när jag ska backa.  Jobbet tränar fingertoppskänslan i mötet med andra människor. Det jag också lärt mig är att stå upp för en annan människa och den personens behov. Jag tycker att det är ett fantastiskt jobb på alla sätt och vis!

Du söker jobb genom att välja det jobb du är intresserad av, klicka på ansök  och sedan fylla i ansökningsformuläret du kommer till. Du kan även följa oss på facebook.com/assistentjobb där lägger vi också ut alla nya tjänster.

 

JAG Personlig assistans är ett assistanskooperativ och drivs utan vinstsyfte.

Klara Södra Kyrkogata 1,  Stockholm. 08-789 30 00

jag.se

X