IQual – en kunskapsnod om mänskliga rättigheter för personer med omfattande funktionsnedsättningar varav en är en nedsättning av den intellektuella förmågan.

  • IQual ska samla och sprida kunskap om självbestämmande och delaktighet för människor med omfattande funktionsnedsättningar.
  • Mänskliga rättigheter är vår utgångspunkt. Välfärd är ett av flera medel att förverkliga internationella konventioner, nationella ambitioner och uppnå jämlikhet.
  • Vi söker aktivt samarbete med andra aktörer – som forskare, utredare, medier, funktionsrättsorganisationer. Vi vill vara en möjliggörare och en källa till kunskap om lösningar och hinder för personer med omfattande funktionsnedsättningar.
  • Vi vill ha ett särskilt fokus på områden och frågor där reell kunskap saknas och där utrymmet i debatten istället präglas av föråldrade synsätt och fördomar. Bättre underlag ger klokare beslut.
Vad är definitionen på en institution?

Även om institutionsmiljöer kan skilja sig åt i storlek, namn och upplägg, så finns det vissa definierande kännetecken för dem. Det kan till exempel vara att man är tvungen att dela assistenter med andra och saknar eller har begränsat inflytande över vem man måste acceptera att få assistans av; isolering och segregering från ett självständigt liv i samhällsgemenskapen; brist på kontroll över beslut i vardagen; brist på möjlighet att välja vem man vill leva med; oflexibla rutiner som inte tar hänsyn till personlig vilja och personliga preferenser; identiska aktiviteter på samma ställe för en grupp personer som lyder under en viss auktoritet; ett paternalistiskt synsätt i tillhandahållandet av tjänster; övervakning över ens boendesituation; och vanligen också ett oproportionerligt stort antal personer med funktionsnedsättning som bor på samma ställe.

Comment No 5 till FNs funktionshinderkonvention artikel 19

Personlig assistans och stödjande beslutsfattande är viktiga medel för självbestämmande och delaktighet, så som fastställs i FNs konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättningar.
Rätten till självbestämmande är fundamental. Personer med flera funktionsnedsättningar varav en är intellektuell har samma rätt att bestämma över sina liv som andra.
Vi synliggör och motverkar IQ-diskriminering – att personer blir sämre behandlade för att de inte förstår eller kan visa att de förstår.
Vi ser frågor om funktionsrätt som generella. När som helst kan vem som helst få en funktionsnedsättning. Vi vill genom vårt arbete motverka att samhällets skyddsnät ses som ett särintresse. 

Kontakt

Agneta Scherman – verksamhetsansvarig IQual

Telefon 076-545 30 38

E-post​ agneta.scherman@iqual.se