JAG start > Riksföreningen JAG > Alla är överens om att personliga assistenter förtjänar bättre arbetsvillkor – men då måste assistansersättningen höjas

Alla är överens om att personliga assistenter förtjänar bättre arbetsvillkor – men då måste assistansersättningen höjas

Lars Lööw, som just lämnat över sin utredning om översyn av yrket personlig assistent, konstaterar att personlig assistent är ett viktigt yrke som förtjänar bra villkor. Han pekar också på att det är regeringens ansvar att se till att det finns förutsättningar för att arbetsgivarna ska kunna ge sina assistenter kompetensutveckling, stöd och goda villkor.

– Vi vill inget hellre än att alla engagerade och duktiga personliga assistenter ska ha de bästa arbetsvillkoren. Men då behöver också assistansersättningens schablonbelopp höjas, säger Cecilia Blanck, verksamhetsansvarig på Riksföreningen JAG.

Schablonbeloppet för personlig assistans ligger idag på 304,30 kronor per utförd assistanstimme. Beloppet ska inte bara täcka assistentens lön, eventuell OB-ersättning och arbetsgivaravgifter utan även försäkringar, arbetsledning, lön under introduktion av nyanställda, kursavgifter och lön under utbildning, lön under personalmöten och utvecklingssamtal, handledararvode och lön under handledning, administration av tidredovisning och löner och alla omkostnader i assistansen, allt från tågbiljett till assistenten vid assistansanvändarens resa till fika vid assistansmöten.

– JAGs eget assistanskooperativ, Brukarkooperativet JAG, har en hög ambition och har klarat att hushålla med de begränsade resurserna. Men för att assistenterna ska få de anställningsvillkor som både vi och utredningen tycker att de förtjänar behöver assistansersättningen höjas omgående.

Länk till regeringens sida där utredningen presenteras

Inlägget Alla är överens om att personliga assistenter förtjänar bättre arbetsvillkor – men då måste assistansersättningen höjas dök först upp på Riksföreningen JAG.