Riksföreningen JAG i Almedalen 2024

Under politikerveckan i Visby höll JAG-medlemmar seminarier i JAG-tältet och ställde frågor till politiker från Sveriges riksdagspartier om bland annat assistansersättningens storlek, rätten som anhörig att få ha flera roller som god man, personlig assistent och arbetsledare och om att få ha en meningsfull sysselsättning.

Här kan du se Magnus Andéns, ordförande i Riksföreningen JAG, inledningstal. Inom kort publiceras även inspelningar på samtliga seminarier från JAG-tältet.

Program i tältet 25 – 28 juni

Tisdag 25 juni

11:45 – 12:10 Riksföreningen JAG invigningstal. Magnus Andén, ordförande Riksföreningen JAG, tillsammans med Cecilia Blanck, verksamhetsansvarig Riksföreningen JAG.

13:00 – 13:25 Hur kan ideella aktörer och affärslivet samverka för inkludering i arbetslivet? Elisabeth Kalkhäll, Ansvarig Gotland, Styrelseakademien Stockholm, Josefine Abrahamsson, deltagare Vi vill bidra, Maria Lindskog Klasén, Projektledare, Vi vill bidra i Parternskap, Rebecca Lindman Dahl, Handledare, Vi vill bidra.

14:30 – 15:00 JAG är som du, gatuteater av och med JAG-medlemmar på Donners plats.

Onsdag 26 juni

11:45 – 12:10 Varför hotas assistansen och friheten för personer med intellektuell funktionsnedsättning? Karin Sundin (S) gästar seminariet som modereras av en JAG-medlem med stöd av personlig assistans.

13:00 – 13:25 Varför hotas assistansen och friheten för personer med intellektuell funktionsnedsättning? Mona Olin (SD) gästar seminariet som modereras av en JAG-medlem med stöd av personlig assistans.

14:00 – 14:30 JAG är som du, gatuteater av och med JAG-medlemmar på Donners plats.

15:00 – 15:25 Varför vill regeringen begränsa möjligheten för föräldrar att assistera sina barn? Johan Klinthammar, RBU, gästar seminariet som modereras av en JAG-medlem med stöd av personlig assistans.

16:00 – 16:25 Varför hotas assistansen och friheten för personer med intellektuell funktionsnedsättning? Malin Danielsson (L) gästar seminariet som modereras av en JAG-medlem med stöd av personlig assistans.

Torsdag 27 juni

11:35 – 12:00 Hur kan ideella aktörer och affärslivet samverka för inkludering i arbetslivet? Elisabeth Kalkhäll, Ansvarig Gotland, Styrelseakademien Stockholm, Linus Ullbrand, Deltagare, Vi vill bidra, Maria Lindskog Klasén, Projektledare, Vi vill bidra i Parternskap,
Rebecca Lindman Dahl, Handledare, Vi vill bidra

14:30 – 15:00 JAG är som du, gatuteater av och med JAG-medlemmar på Donners plats.

15:00 – 15:25 Varför hotas assistansen och friheten för personer med intellektuell funktionsnedsättning? Malin Höglund (M) gästar seminariet som modereras av en JAG-medlem med stöd av personlig assistans.

16:00 – 16:25 Varför hotas assistansen och friheten för personer med intellektuell funktionsnedsättning? Christofer Bergenblock (C) gästar seminariet som modereras av en JAG-medlem med stöd av personlig assistans.

Fredag 28 juni

10:00 – 10:25 Varför hotas assistansen och friheten för personer med intellektuell funktionsnedsättning? Christian Carlsson (KD) gästar seminariet som modereras av en JAG-medlem med stöd av personlig assistans.

10:35 – 11:00 Varför hotas assistansen och friheten för personer med intellektuell funktionsnedsättning? Ulrika Westerlund (MP) gästar seminariet som modereras av en JAG-medlem med stöd av personlig assistans.

14:00 – 14:30 JAG är som du, gatuteater av och med JAG-medlemmar på Donners plats.

Sök på ”Riksföreningen JAG” eller ”Vi vill bidra” på Almedalsveckans officiella programwebb för mer detaljerad information om programpunkterna i vårt tält.

JAG är som du – en föreställning om kampen för ett liv i frihet

Även i år kommer JAG-medlemmar, med stöd av personlig assistans, spela föreställningen som skildrar kampen för personer med intellektuell funktionsnedsättning att få leva ett liv som en fullvärdig medborgare i samhället. Föreställningen bjuder på en historisk tillbakablick till 1950-talet, ett nedslag i nutiden och en vision om ett liv i frihet i framtiden.

Föreställningen spelas varje dag kl 14 på Donners plats 25 – 28 juni.

 

 

Våra viktigaste frågor

Så här såg det ut när Riksföreningen JAG deltog i Almedalsveckan 2023.

När vi inte intervjuade politiker i tältet eller spelade gatuteater passade vi  på att inta Donners plats för att berätta om våra viktigaste frågor.