JAG start > Riksföreningen JAG > Assistansersättningen höjs med 3,5 procent 2021

Assistansersättningen höjs med 3,5 procent 2021

Ett steg i rätt riktning men ännu inte tillräckligt. Januaripartierna har kommit överens om en höjning av assistansersättningen med 3,5 procent i statsbudgeten för 2021. Ersättningen har halkat efter löneutvecklingen de senaste sju åren. Fortsätter den utvecklingen blir det svårt att ordna kvalitativ assistans med goda villkor för assistenterna i framtiden.
n

– De senaste årens uteblivna höjningar motsvarar ungefär 20 kronor, så att det här är ett trendbrott och som sådant är det väldigt positivt. Men det är inte så att situationen är återställd, säger Riksföreningen JAGs verksamhetsansvarig Cecilia Blanck i en intervju till Ekot.

Personliga assistenter ska vara kunniga och trygga i sina arbetsuppgifter. De ska ha bra löner och andra anställningsvillkor som gör yrket attraktivt och de ska ha goda arbetsförhållanden så att de mår bra, trivs och vill stanna.

Resurserna för att ordna kvalitativ assistans med goda villkor för assistenterna har urholkats via ett antal års besparingar inom assistansersättningen. Det är nu alldeles nödvändigt att hejda den utvecklingen, och laga hålen genom en ordentlig uppräkning av timbeloppet!

Genom att gå med i Facebookgruppen ”Hela assistansen – höj assistansersättningen!” stöttar du kampen för en rimlig assistansersättning.

Cecilia Blanck, verksamhetsansvarig på Riksföreningen JAG, intervjuas i Sveriges Radio Ekot.

Inlägget Assistansersättningen höjs med 3,5 procent 2021 dök först upp på Riksföreningen JAG.