Eftertraktad YH-utbildning inom personlig assistans startar igen under våren

Eftertraktad YH-utbildning inom personlig assistans startar igen under våren

Bilden visar två unga män som tittar på varandra.

Olof da Silva med sin personliga assistent

Trycket var stort när JAG Utbildnings YH-utbildning för arbetsledare inom personlig assistans sjösattes i höstas. I april väntar en ny omgång av utbildningen, som vänder sig till både verksamma och blivande arbetsledare.

– Det har inte funnits några liknande utbildningar inom den här branschen. Det finns ett stort behov av kompetensutveckling, och efterfrågan har varit enorm, säger Beth Bisaillon, som är utbildningsledare.

Utbildningen är ett resultat av ett samarbete mellan en rad olika assistansanordnare. Inför kursstarten i höstas sökte inte mindre än 200 personer till de 30 platser som erbjöds. Kravet för sökande är minst ett års yrkeserfarenhet som personlig assistent.

Det gäller även för vårens utbildningsomgång, som drar igång i slutet på april. Sista ansökningsdag är den 4 februari. Utbildningen bedrivs på distans, är på halvfart och pågår fram till oktober, med sommaruppehåll.

Rebecca Lindman Dahl, som är utbildningskoordinator och kursledare, hoppas att utbildningen ska höja statusen för anställda inom personlig assistans.

– Att arbetsleda personliga assistenter kräver ganska mycket kunskap. Den här utbildningen erbjuder inte bara kunskap om ledarskap och rekrytering; den ger även inblick i lagar och förordningar som är bra att ha koll på i arbetsledarrollen.

Mer information finns på https://jag.se/yhutbildning

 

”Alla har nytta av den här utbildningen”

Jimmy Westin

En av dem som i höstas valde att söka in till den nystartade YH-utbildningen är 33-åriga Jimmy Westin från Forshaga. Halvvägs in i utbildningen kan han konstatera att den redan gett honom det han var ute efter: möjlighet att utvecklas och växa i sin yrkesroll.

Det var genom en slump han fick nys om utbildningen, som visade sig vara precis vad han letade efter. Jimmy Westin från Forshaga i Värmland har alltid velat växa och röra sig framåt.

– Jag kände att det var dags att vidareutbilda mig på något sätt, så jag tog helt enkelt upp telefonen och slog en signal till JAG för att höra om de hade några kurser på gång, berättar han.

Vid den tidpunkten var utbildningen i planeringsfasen. Jimmy sökte, och några månader senare var han en av de 30 antagna som skulle komma att lära sig om allt från olika funktionsnedsättningar till LSS-lagen och vad som utmärker ett bra ledarskap.

– Det är mycket information, och mycket att förhålla sig till. Men framförallt är det otroligt intressant, och inte minst viktig kunskap som vi har fått genom de olika kurserna, säger Jimmy.

Under nio år har han arbetat som personlig assistent, varav tre av dem som arbetsledare. Möjligheten att få fördjupa och bredda sina kunskaper tror han är av stor vikt för att kunna utföra arbetet på ett både tryggt och kompetent sätt.

– Det är mycket att tänka på, både när det kommer till rekrytering av personal, formulering av genomförandeplan och annat. För min del har det här med lagar och regler varit något av det mest intressanta, säger Jimmy och fortsätter:

– Även det här att få en inblick i hur beslutsprocesserna med Försäkringskassan ser ut. Det har varit en ögonöppnare på många sätt, säger Jimmy.

Vad vill du säga till den som funderar på att söka utbildningen?

– Bara gör det! Inget av det här är på något sätt onödig kunskap. Tvärtom är mycket av det vi får lära oss sådant man har användning för även utanför yrket. Till exempel etik och moral, som vi läser nu. Jag rekommenderar alla att gå den här utbildningen.