IQual – en kunskapsnod om mänskliga rättigheter för personer med omfattande funktionsnedsättningar varav en är en nedsättning av den intellektuella förmågan.
Den som inte tydligt kan uttrycka sin vilja till vem som helst anses inte ha samma behov av självbestämmande som andra. Har du nedsatt intellektuell förmåga, och stora kommunikationssvårigheter, blir du ofta sämre behandlad än andra. I samhället i stort innebär det att personer med intellektuell funktionsnedsättning blir behandlade som objekt och osynliggjorda.
IQ-diskriminering innebär att personer missgynnas baserat på deras IQ. Detta kan ske på olika sätt, till exempel genom att personer med intellektuella funktionsnedsättningar inte får samma möjligheter till utbildning, vård, sociala aktiviteter och gemenskap som andra.
Diskriminering baserat på IQ kan vara både direkt och indirekt. Direkt diskriminering innebär att någon behandlas sämre än andra i en jämförbar situation på grund av deras intellektuella funktionsnedsättning. Indirekt diskriminering kan ske genom regler eller rutiner som verkar neutrala men som i praktiken missgynnar personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
Om jag inte själv kan uttrycka min vilja och inte har rätt beslutsstöd som har förmågan att hjälpa mig att uttrycka min vilja så är det en direkt IQ – diskriminering.
Exempel på IQ-diskriminering
Vad som kännetecknar en institution beskrivs i den allmänna kommentaren No.5 till Artikel 19 – FNs funktionsrättkonvention:
”Även om institutionsmiljöer kan skilja sig åt i storlek, namn och upplägg, så finns det vissa definierande kännetecken för dem. Det kan till exempel vara att man är tvungen att dela assistenter med andra och saknar eller har begränsat inflytande över vem man måste acceptera att få assistans av; isolering och segregering från ett självständigt liv i samhällsgemenskapen; brist på kontroll över beslut i vardagen; brist på möjlighet att välja vem man vill leva med; oflexibla rutiner som inte tar hänsyn till personlig vilja och personliga preferenser; identiska aktiviteter på samma ställe för en grupp personer som lyder under en viss auktoritet; ett paternalistiskt synsätt i tillhandahållandet av tjänster; övervakning över ens boendesituation; och vanligen också ett oproportionerligt stort antal personer med funktionsnedsättning som bor på samma ställe.”
Allmän kommentar No 5 till FNs funktionshinderkonvention artikel 19
FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter slår fast i artikel 1 att ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”.
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna – Institutet för mänskliga rättigheter
Regeringsformen (RF) i vår grundlag i 2 § säger att ”Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.” och ”Det allmänna ska verka för att alla människor ska kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället och för att barns rätt tas till vara. Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.”
Diskrimineringslagens 1 § ”Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder”
Diskrimineringslagen behandlar både direkt och indirekt diskriminering i arbetslivet, i fråga om utbildning, arbetsmarknadspolitisk verksamhet, näringsverksamhet, medlemskap i organisation, tillhandahållande av varor, tjänster och bostäder, inom socialtjänst, hälso och sjukvård, socialförsäkringssystem mm.
Så här formuleras att det är förbjudet att diskriminera utifrån funktionsnedsättning ”5 § 4. funktionsnedsättning: varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå”
Lag (2014:958). Diskrimineringslag (2008:567) | Sveriges riksdag
Funktionsrättskonventionen, CRPD
Syftar till att främja, skydda, säkerställa det fulla och lika åtnjutandet av alla mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning och att främja respekten för deras inneboende värde.
Den består av 50 artiklar samt allmänna kommentarer som förklarar artiklarna. En av alla konventioner om mänskliga rättigheter som FN antagit för ytterligare reglera och skydda mänskliga rättigheter för speciellt utsatta grupper.
Föräldrabalken 11 kap om Godman och förvaltare
4 § -”Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person, skall rätten, om det behövs, besluta att anordna godmanskap för honom eller henne. Ett sådant beslut får inte meddelas utan samtycke av den för vilken godmanskap skall anordnas, om inte den enskildes tillstånd hindrar att hans eller hennes mening inhämtas.”
7 § Om någon som befinner sig i en sådan situation som anges i 4 § är ur stånd att vårda sig eller sin egendom, får rätten besluta att anordna förvaltarskap för honom eller henne. Förvaltarskap får dock inte anordnas, om det är tillräckligt att godmanskap anordnas eller att den enskilde på något annat, mindre ingripande sätt får hjälp.
Agneta Scherman – verksamhetsansvarig IQual
Telefon 076-545 30 38
E-post agneta.scherman@iqual.se