JAG start > Riksföreningen JAG > Pressmeddelanden > ​Anmälan om diskriminering mot Svenska slottsmässor

​Anmälan om diskriminering mot Svenska slottsmässor

Brukarkooperativet JAG har anmält Svenska Slottsmässor till DO och polisen för diskriminering. Orsaken till anmälan är Svenska Slottsmässors ståndpunkt att personer med omfattande funktionsnedsättningar måste betala inträde för sina personliga assistenter – men att personer med mindre funktionsnedsättningar får ta med sina personliga assistenter gratis.

Bakgrunden är att några medlemmar i föreningen ville besöka Hovstallets julmarknad fredagen den 27e november. Marknaden ordnas av Svenska slottsmässor AB. Inför besöket mejlade Ann Nilsson, som arbetar på JAG, arrangören för att höra om medlemmarnas personliga assistenter skulle betala inträde.

– Vi fick då beskedet assistenter går in gratis – under förutsättning att den man assisterar ”har förmågan att uppskatta marknaden”. Vi frågade hur man tänkte göra den bedömningen. Vi fick till svar att personen måste se och förstå vad man gör på julmarknaden, berättar Ann Nilsson.

Brukarkooperativet JAG anser att detta är ett tydligt fall av diskriminering. Antingen ska det kosta för ledsagaren/assistenten eller inte. Avgörandet får inte bero på vilken typ av funktionsnedsättning man har, och om man kan kommunicera sin vilja med ord eller inte.

– Det här är en otroligt kränkande och fördomsfull inställning till personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Man ses inte som en fullvärdig människa med behov av delaktighet i samhället och upplevelser tillsammans med andra människor, säger Ann Nilsson.

För mer information, kontakta Ann Nilsson, tel 08-789 30 06 eller Anna Strimbold, tel 08-789 30 45.