JAG start > Riksföreningen JAG > Pressmeddelanden > Flera eftertraktade YH-utbildningar inom assistans startar till hösten

Flera eftertraktade YH-utbildningar inom assistans startar till hösten

Trycket har varit stort på Assistansakademin sedan YH-utbildningen för arbetsledare inom personlig assistans sjösattes 2021. Med start i augusti 2023 ges en ny omgång av den populära utbildningen samtidigt som tre helt nya utbildningar lanseras.

· Arbetsledning inom personlig assistans (60 p)
· Förebyggande stöd inom personlig assistans (20 p) NY!
· Kvalificerad omvårdnad inom personlig assistans (20 p) NY!
· Personlig assistans till personer med nedsatt autonomi (20 p) NY!

– Det har inte funnits några liknande utbildningar inom den här branschen tidigare. Det finns ett stort behov av kompetensutveckling, och efterfrågan är enorm, säger Beth Bisaillon, som är utbildningsledare.

Assistansakademins yrkeshögskoleutbildningar riktar sig till personer som idag arbetar som personlig assistent och vill fördjupa och bredda sin kompetens. Grunden för utbildningarna är assistansanvändarens självbestämmande och de olika utbildningarna ger kunskaper i bland annat ledarskap, etik och arbetsrätt samt förebyggande pedagogiskt stöd, kommunikation och samspel. Utbildningarna genomförs i tätt samarbete med arbetslivet, på distans och på deltid för att så långt det går anpassas både till de studerandes och till arbetsgivarnas förutsättningar. 

YH-utbildningarna är ett resultat av ett samarbete mellan en rad olika assistansanordnare och kravet för sökande är minst sex månader sammanhållen yrkeserfarenhet som personlig assistent och ett års yrkeserfarenhet som assistent för de som söker Arbetsledning inom personlig assistans. Assistansakademien är unika i detta sammanhang som utbildningsanordnare och utbildningarna förväntas höja kvaliteten på den personliga assistansen och stärka studenternas roll på arbetsmarknaden. 

Assistansakademins samarbetspartners inom personlig assistans finns på flera platser i landet och drivs av JAG Utbildning som är ett helägt dotterbolag till den ideella föreningen Brukarkooperativet JAG.

Bambi Personlig assistans (https://bambi.se/verksamheter/personlig-assistans/) – Stockholm

Sydassistans AB (https://www.sydassistans.se/) – Malmö

Nära AB (https://nara.nu/) – Stockholm

Tindra personlig assistans AB (https://www.tindraassistans.se/) – Klippan

A-Assistans Leimir AB (https://a-assistans.se/) – Hudiksvall

JAG Personlig assistans (https://jag.se/assistans/) – Stockholm

SkaraborgsAssistans ek för (https://www.skaraborgsassistans.com/) – Mariestad

Konsensus Personlig assistans (https://konsensus-assistans.se/) – Göteborg

Assistans i Balans (https://www.assistansibalans.se/) – Solna

Din personliga assistans (https://dinpa.se/) – Falköping