JAG start > Riksföreningen JAG > Pressmeddelanden > Funktionshindrade protesterar mot att pekas ut som fuskare

Funktionshindrade protesterar mot att pekas ut som fuskare

Medlemmar i Föreningen JAG har under förmiddagen genomfört en protestaktion mot bilden som Försäkringskassan och regeringen målar upp av assistansberättigade som fuskare och kriminella. Iklädda randiga fångdräkter deltog de på Försäkringskassans seminarium om brott inom assistansersättningen.

– Att Försäkringskassans enda seminarium i Almedalen om personlig assistans fokuserar på brottslighet kopplad till assistansersättningen är mycket tråkigt, säger Cecilia Blanck, verksamhetsansvarig i Föreningen JAG.

Färska siffror från Försäkringskassans visar att de felaktiga utbetalningarna inom assistansersättningen ligger på en så låg nivå som 0,16 procent.

– Ingen är argare än medlemmarna i JAG på om någon stjäl pengar från den livsviktiga assistansen. Men vi tänker inte heller acceptera att fusk och kriminalitet används som en förevändning för att spara på de som har störst funktionsnedsättningar, säger Cecilia Blanck.

För enskilda assistansberättigade och deras familjer är det naturligtvis mycket obehagligt att pekas ut som fuskare eller kriminell.

– Vår familj pekas ut som brottslingar och brottet vi begått är att vår äldsta son Tim har stora funktionsnedsättningar, säger Allan Sundberg, pappa till Tim.