JAG start > Riksföreningen JAG > Pressmeddelanden > Institution eller assistans? Politikersamtal om ett liv i frihet för personer med funktionsnedsättning.

Institution eller assistans? Politikersamtal om ett liv i frihet för personer med funktionsnedsättning.

Intressepolitiska evenemanget ”Du JAG vi tillsammans!”. Politiker samtalar om och med personer som har en funktionsnedsättning om assistansen, ny behovsbedömning, schablonbeloppet, IQ-diskriminering och rätten till ett värdigt liv.

Plats: Mora Bibliotek och Kulturhus, Köpmannagatan 4
Datum: 11 november
Tid: Kl.: 15.00-17.00 
Politikersamtal och filmvisning, en historisk tillbakablick från 1940-talet fram till idag.
Samtal, moderator Cecilia Blanck.

Politiker på plats:
Sofie B Eriksson (S), Gunnar Israelsson (V), Kerstin Lundh (MP), Jonas Gustafsson (C), Malin Danielsson (L) och Per Ericson (M).
Innan valet, gjordes en liknande politikerdebatt runt om i Sverige, där vid varje tillfälle det fanns en riksdagsledamot från varje parti. Vi fortsätter nu samtalet med makthavare om framtiden för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

P4 Norrbotten, P4 Västernorrland, P4 Väst, P4 Stockholm och P4 Öst har sänt från vårt tidigare turnerande event runt Sverige. Bohusläningen, Corren, Kalmar Länstidning, Gotlands tidningar, Dagens Kalmar, 8 Sidor och Barometern har skrivit artiklar. Välkomna!

Bakgrund:
Evenemanget ”Du JAG vi tillsammans!” bygger på en historisk tillbakablick från 1940-talet då människor med funktionsnedsättningar per automatik hamnade på institution. Sedan följer en tidsresa genom årtionden av kamp för mänskliga rättigheter fram till vår moderna tid. En kamp som visar målet att leva ett liv i frihet med personlig assistans, där varje individ ges största möjlighet att leva som en fullvärdig medborgare i samhället. För personer med funktionsnedsättning är detta en ständig närvarande rädsla, att institutionernas tid kommer tillbaka och att assistansen dras in. Ur detta föddes ett evenemang som illustrerar medlemmarnas kamp mot IQ-diskriminering, rätten till sitt eget liv och personlig assistans.