JAG start > Riksföreningen JAG > Pressmeddelanden > Institution eller assistans? Politikersamtal om ett liv i frihet för personer med funktionsnedsättning.

Institution eller assistans? Politikersamtal om ett liv i frihet för personer med funktionsnedsättning.

Intressepolitiska evenemanget ”Du JAG vi tillsammans!” där politiker samtalar om och med personer som har en funktionsnedsättning angående assistansen, ny behovsbedömning, schablonbeloppet, IQ-diskriminering och rätten till ett värdigt liv.

Plats: Karlstad, Mariebergsskogen, i lokalen Holken, mitt i parken.
Datum: 18 november
Tid: Kl.: 15.00-17.00 
Politikersamtal och filmvisning, en historisk tillbakablick från 1940-talet fram till idag.
Samtal, moderator Cecilia Blanck.

Politiker på plats:
Mikael Dahlqvist (S), Elisabeth Björk (V), Per-Inge Lidén (MP), Jens Östergren (C), Eva Dombrowe (L), Sara Kihlström (KD), Ulrika Jacobs (M) och Mikael Strandman (SD).
Innan valet, gjordes en liknande politikerdebatt runt om i Sverige, där vid varje tillfälle det fanns en riksdagsledamot från varje parti. Vi fortsätter nu samtalet med makthavare om framtiden för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

P4 Norrbotten, P4 Västernorrland, P4 Väst, P4 Stockholm, P4 Öst och P4 Dalarna har sänt från vårt tidigare turnerande event runt Sverige. Bohusläningen, Corren, Kalmar Länstidning, Gotlands tidningar, Dagens Kalmar, 8 Sidor, Barometern, Mora Tidning och Siljan News har skrivit artiklar.

Välkomna!

Bakgrund:
Evenemanget ”Du JAG vi tillsammans!” bygger på en historisk tillbakablick från 1940-talet då människor med funktionsnedsättningar per automatik hamnade på institution. Sedan följer en tidsresa genom årtionden av kamp för mänskliga rättigheter fram till vår moderna tid. En kamp som visar målet att leva ett liv i frihet med personlig assistans, där varje individ ges största möjlighet att leva som en fullvärdig medborgare i samhället. För personer med funktionsnedsättning är detta en ständig närvarande rädsla, att institutionernas tid kommer tillbaka och att assistansen dras in. Ur detta föddes ett evenemang som illustrerar medlemmarnas kamp mot IQ-diskriminering, rätten till sitt eget liv och personlig assistans.