JAG start > Riksföreningen JAG > Pressmeddelanden > ​-Stoppa IQ-diskrimineringen! Riksföreningen JAG höjer rösten under Almedalsveckan.

​-Stoppa IQ-diskrimineringen! Riksföreningen JAG höjer rösten under Almedalsveckan.

Den som inte tydligt kan uttrycka sin vilja till vem som helst anses inte ha samma behov av självbestämmande som andra. Har du nedsatt intellektuell förmåga, och stora kommunikationssvårigheter, blir du ofta sämre behandlad än andra.

I samhället blir vi med intellektuell funktionsnedsättning behandlade som objekt och osynliggjorda. Vi blir nekade att komma in på restauranger, inte varit välkomna på sommarläger. Inom sjukvården blir vi förminskade, tänder dras ut istället för att lagas. Diagnoser ställs utan grundlig utredning.

Vi hänvisas till att vistas på stängda dagliga verksamheter. Personer med lindrigare funktionsnedsättning eller bättre kommunikativ förmåga inkluderas allt mer på arbetsplatser. Och den som har ett vanligt lönearbete har dessutom rätt till assistans på arbetet. Men den som arbetar i en daglig verksamhet får inte ha sin assistans med sig.

De av oss som får avslag på ansökan om personlig assistans tvingas i många fall till att bo på gruppbostad. 99% av alla barn som är placerade på särskilt boende tillhör lagens personkrets 1 – de har intellektuella funktionsnedsättningar.

Dessa exempel utgör tydlig IQ-diskriminering. ”Riksföreningen JAG slåss för ett samhälle som erkänner allas lika värde och vi tänker inte acceptera IQ-diskriminering.” säger Magnus Andén, ordförande i Riksföreningen JAG.

Vårt land bryter därmed mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar. Sverige går baklänges!

Föreningen JAG har ett samtalstält i Visby under Almedalsveckan. Hör Magnus Andén berätta om assistansreformen.

Tid &plats: måndag 1 juli, kl 10.30 – 10.50, Riksföreningen JAGs samtalstält, H239, Hamnplanen, Visby

Se länk (https://jag.se/opinion/almedalen/) eller hemsidan jagforeningen.se/almedalen för programmet.