JAG start > Riksföreningen JAG > Riksföreningen JAG får MR-pris

Riksföreningen JAG får MR-pris

På Internationella dagen för mänskliga rättigheter, den 10 december, tilldelas Riksföreningen JAG MR-priset 2021. Ett pris som Stockholms FN-förening varje år delar ut till en organisation som gjort särskilda insatser för mänskliga rättigheter i Sverige.
n

– Vi är förstås glada att vårt arbete uppmärksammas, och att vår kamp är synlig för andra. Men vi är framför allt glada för just det här priset, säger Magnus Andén, ordförande i Riksföreningen JAG, genom sin gode man. Att FN-föreningen sett att det vi kämpar för är just mänskliga rättigheter.

Motiveringen lyder, ”Riksföreningen JAGs påverkansarbete är främst inriktat på att med alla krafter bevara rätten till personlig assistans för personer med nedsatt autonomi. Riksföreningen JAG sprider kunskap, i Sverige och internationellt, om hur det går att leva sitt liv med självbestämmande, i gemenskap med sin familj och som andra i samhället, med bästa möjliga personligt anpassad assistans.

Riksföreningen JAG är en del av den svenska Independent Living-rörelsen som handlar om rätten för personer med funktionsnedsättning att vara samhällsmedborgare som andra. JAG kämpar för mänskliga rättigheter och mot alla sorters diskriminering och utestängning av personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Sverige har skrivit under FNs funktionsrättskonvention och lovat att inte försämra rättigheterna. Ändå händer det nu. JAGs arbete mot att skydda dessa rättigheter gör föreningen till en värdig mottagare av Stockholms FN-förenings MR-pris 2021.”

– Det är en stor ära och vi är mycket stolta över att få ta emot Stockholms FN-förenings MR-pris 2021. Riksföreningen JAG har kämpat för rätten till att leva i frihet och med självbestämmande för personer med funktionsnedsättning sedan 1992, säger Magnus Andén.

Inlägget Riksföreningen JAG får MR-pris dök först upp på Riksföreningen JAG.