JAG start > JAG Personlig assistans > Min historia > Jag gör det jag vill, när jag vill

Jag gör det jag vill, när jag vill

Sedan Signe fick personlig assistans har hon blivit mer självständig och mindre beroende av sin mamma. Så ofta hon kan åker hon in till stan för att fika, bowla eller gå på bio. Men allra helst går hon på disco.

Den här dagen är Signe Jassey, ledig från jobbet på sin dagliga verksamhet och vill besöka sin favoritbutik på Södermalm, Myrornas second hand. Här finns ett rum fullt av begagnade spel och pussel, och till hennes stora glädje har det kommit in flera nya sedan hon var här senast, för drygt en vecka sedan. Signe klämmer och känner på kartongerna en lång stund. Med hjälp av tecken och enstaka ord visar hon sedan för mamma Katja vilka spel och pussel hon vill köpa. När de betalat bär det av till ett närliggande café som serverar Signes favoritdryck, kaffe latte.

Det är flera år sedan familjen ansökte om personlig assistans. Signes LSS-handläggare hade då länge hävdat att Signes hjälpbehov föll under föräldraansvar, men Försäkringskassan tyckte annorlunda.

– Signe blev beviljad assistans eftersom hon har behov av aktiv tillsyn samt hjälp att göra sig förstådd. Innan Signe fick personlig assistans var hon ständigt beroende av min ork och goda vilja. Nu har hon en mindre trött mamma. Hon har också fått möjlighet att frigöra sig mer, hon kan göra det hon vill, när hon vill, säger Katja.

Efter ett år hos en privat assistansanordnare hittade Katja JAG Personlig assistans.

– Vi ville att Signes assistans skulle skötas av ett icke vinstdrivande kooperativ. Hennes pengar ska användas på bästa sätt så att hon får största möjliga nytta av dem. Nu vet vi att alla pengar går till henne och det känns jättebra.

Katja är god man och personlig arbetsledare för Signes personliga assistans, och så länge Signe bor kvar hemma arbetar hon själv vissa assistanstimmar.

– Det är skönt att systemet är så flexibelt, det skulle vara svårt att anställa någon som vill jobba de där två timmarna på morgonen innan Signe ska iväg till sin dagliga verksamhet.

Efter fikastunden ska Signe och Katja träffa LSS-handläggaren eftersom det har blivit dags för Signe att ställa sig i bostadskö till en egen lägenhet. För Signe är det största önskemålet att lägenheten är tillgänglig för rullstol så att hennes kompis Simon kan komma och hälsa på. Till dess får de fortsätta träffas på discot på Fryshuset. Där de bägge kan ses tack vare assistansen.