JAG start > JAG Personlig assistans > Min historia > Joel i fokus hela tiden

Joel i fokus hela tiden

Joel Orre, assistansanvändare i JAG, gillar musik, det får gärna vara rock eller Moraträsk. På TV är det friidrott och boxning som står högst i kurs, men bio, melodifestivalen eller Allsång på Skansen är också bra.

– Joel älskar stark mat med mycket vitlök. Den absoluta favoriträtten är fisk. Inga halvfabrikat kommer över tröskeln, säger Joels pappa Bengt Orre.

Just nu bor Joel med sin pappa Bengt i en lägenhet en bit söder om Stockholm. Planering pågår för att Joel ska kunna flytta till egen lägenhet. Joel har personlig assistans dygnet runt och flytten kommer innebära större ansvar för Joels assistenter. Joels pappa Bengt är både god man och arbetsledare men har stegvis börjat lämna över arbetsledarskapet till Mahbob Alam, som arbetat som assistent hos Joel i elva år.

– Vad som är det bästa med mitt jobb? Att arbeta med Joel. Det vill jag inte släppa. Att han blir glad när jag kommer och ger mig ett leende. Man får jättemycket tillbaka, säger Alam.

– Joel har haft olika typer av stöd sedan han var 2-3 år och personlig assistans i över 20 år. Han beviljades även assistans i skolan, säger Bengt.

Då var det var rektorn på skolan som skrev ett intyg om att Joel behövde stödet personlig assistans för att kunna tillgodogöra sig skolan. När Joel sedan gick från skola till daglig verksamhet drogs hans stöd in på grund av en teknikalitet hos Försäkringskassan. Det fanns risk att Joel skulle förlora den assistans han behövde för att kunna delta i daglig verksamhet.

Joel och Bengt överklagade beslutet med juridisk hjälp från JAG Personlig assistans och ärendet gick upp i förvaltningsrätten. Men precis innan det skulle tas upp ändrade sig Försäkringskassan och lät Joel behålla sin assistans.

Nu har Joel assistans även på sin dagliga verksamhet där han stortrivs, flera av hans kompisar jobbar också där.

I samband med flytten håller Bengt på att överlämna arbetsledarskapet till Alam. Än så länge samarbetar de om det mesta.

–Man måste någon gång släppa taget om sitt barn. Jag börjar bli ganska gammal, jag är närmare 80 än 70. Nu är det verkligen dags att trappa ner och säkerställa att Joel har ett bra liv efter mig, säger Bengt.

Att framtidssäkra assistansen

Bengt är med i gruppen för framtidssäkring av den personliga assistansen som finns på JAG. Det är företrädare som vill ha stöd att utarbeta en plan för att få assistansen att fungera som den ska även när man själv inte längre kan ta så aktiv del i den.

– Joel kan inte bo på ett gruppboende, där skulle han inte överleva, säger Bengt.

– Nej det fungerar inte med Joel. Han måste ha uppmärksamhet i varje moment, säger Alam.

Den viktiga introduktionen av nya assistenter

Både Alam och Bengt betonar att introduktionen av nya assistenter är otroligt viktigt att lägga tid på.

– Introduktionen tar minst tre veckor. Joel kommunicerar inte med ord så det tar tid att lära sig tolka honom, säger Bengt.

– Det är en process för assistenterna att förstå hur man gör hos Joel. Joel är bestämd på hur han vill ha sitt liv, säger Alam.

Flera av Joels assistenter har undersköterskeutbildning och en är sjukgymnast.

– Joel har väldigt bra assistenter, säger Bengt. Men är det något som jag ser som inte är bra som händer, så tar jag det direkt. Eller så tar jag det med Alam, så att han kan ta samtalet med assistenten, säger Bengt.

–Vi går ju parallellt som arbetsledare nu. Alam är bättre än mig på datorer, även om jag har vant mig vid tidrapporteringssystemet, säger Bengt.

–Jag har regelbunden kontakt med alla assistenter säger Alam. Är något fel så ska man säga till. Jag samarbetar hela tiden med Bengt. Det kan var små, små saker som vi diskuterar för att allt ska bli rätt. Man måste som assistent ha Joel i fokus hela tiden, säger Alam.

Bengt och Alams arbetsledartips:

  •  Ta upp saker direkt
  • Sprid kunskap mellan och bland assistenterna.
  • Uppmuntra till initiativ ”Är man intresserad som assistent så finns det massor att hitta på att göra tillsamman med den man assisterar”
  • Gör en bra plan för introduktion av nya assistenter
  • Använd utbildning så att assistenterna har samma grund.
  •  Se till att fokus är på assistansanvändaren
  •  Få alla att förstå att det är viktigt att passa tider
  •  Hjälp och stötta varandra så stämningen i assistansen är bra.
  •  Ha regelbundna assistansmöten. Det är viktigt med kommunikation. Prata om vad som inte fungerar och vad som fungerar.
  •  Backupsystem i assistansen för bemanningen. Försök se till att det finns tillräckligt med vikarier.