
De senaste tio åren har Försäkringskassan successivt begränsat assistansrätten, ofta med hänvisning till ny rättspraxis. Det senaste slaget föll i höstas, då kassan bl.a. beslutade att helt ta bort rätten till väntetid (jour) och beredskap. Många assistansberättigade stod inför risken att inte kunna bo kvar i sina egna hem, ifall assistansen nattetid skulle dras in. Självständigheten hotades på flera sätt.
I onsdags klubbade Riksdagen igenom lagändringar som åtminstone delvis återställer rätten till personlig assistans. Ändringar görs både i LSS och socialförsäkringsbalken och börjar gälla den 1 april i år. De nya reglerna innebär:
De som redan har ett assistansbeslut får alltså en tids trygghet genom omprövningsstoppet. Det blir också möjligt att ansöka om fler timmar utan att behöva vara rädd för att hela assistansen ska dras bort.
Men många blir inte hjälpta av lagändringen. De personer som under de senaste åren har fått sin assistans indragen på grund av Försäkringskassans allt snävare syn på grundläggande behov vad gäller integritetskänslighet, egenvård och ingående kunskap påverkas inte. De personer som nu och framöver nyansöker om assistansersättning riskerar utöver det en mer restriktiv bedömning av sina andra personliga behov. Det gäller t.ex. behov av dubbelassistans, assistans med bilkörning, inköp, hushållssysslor, skötsel av händer och fötter och andra vardagsgöromål. Kassan har nämligen aviserat att hjälpen som behövs i olika situationer ska vara ”kvalificerad” för att ge rätt till assistanstid. Det kan i värsta fall leda till tidsluckor i assistansbeslutet.
Personer som behöver ständig tillsyn kommer dock även fortsättningsvis att kunna beviljas sammanhängande assistanstid. Behov av tillsyn innebär att assistenten måste ha en sådan uppmärksamhet och kunskap att hen självmant uppfattar när personen behöver assistans med något. För den som inte kan säga till eller påkalla uppmärksamhet när något behöver göras är det alltså viktigare än någonsin att lyfta fram behovet av tillsyn.
Anna Strimbold är juridisk samordnare hos oss och har över 25 års erfarenhet av juridik inom LSS.
1 Comment
En stor tyngd lämnar mitt hjärta när jag läser detta. Kanske inte helt lungt ännu men i alla fall bättre. Klarade oss med en hårsmån i dec. när stoppet kom, å skulle tas upp på nytt nu i April Så tacksam att vi verkar slippa det. Med stora medicinska omvårdnadsbehov å sondmat. så kändes det hopplöst. Stort tack till alla er som kämpat och kämpar för detta.
Mvh Ida å Kerstin Boström Glommersträsk