fbpx

10 saker som bra personliga assistenter gör

Så lyckas du som personlig assistent - bild på två unga, glada män, en assistansanvändare som använder elrullstol och en personlig assistent med uppmärksamheten fäst på assistansanvändaren.

10 saker som bra personliga assistenter gör

Hur gör du för att lyckas du i jobbet som personlig assistent? Vi brukar säga att alla kan jobba som personlig assistent – men inte till alla! Med det menar vi att det finns minst lika många möjliga personliga assistenter som det finns assistansanvändare.

Jobbet som personlig assistent går framförallt ut på att samarbeta med den du assisterar. Personkemin är alltså A och O i arbetet. Ibland efterfrågas det saker som exempelvis körkort, undersköterskeutbildning eller att du ska vara simkunnig. Men bortsett från individuella önskemål så finns det egenskaper och sätt att hantera olika situationer som kännetecknar en bra personlig assistent. Så här lyckas du som personlig assistent:

1. Du har en positiv attityd 

Att ha en positiv inställning till sitt arbete är en underskattad egenskap. Det är naturligtvis mycket trevligare att bli assisterad av någon som är vänlig och glad än motsatsen.

2. Du assisterar på det sätt assistansanvändaren önskar

Det är verkligen en konst att utföra sina arbetsuppgifter på någon annans sätt – och utan att lägga några värderingar i det.

3.  Du är flexibel och lösningsorienterad 

Det kommer garanterat dagar när något oväntat inträffar och då gäller det att hantera den uppkomna situationen och lösa eventuella problem efter bästa förmåga.

4. Du är ärlig och ansvarsfull 

Passa tider och följ de instruktioner du får när det gäller att hantera assistansanvändarens pengar, kort, lösenord, nycklar och tillhörigheter.

5.  Du sätter assistansanvändaren i fokus

Du behöver vara uppmärksam på den du assisterar. Personlig assistans är ett serviceyrke och det är assistansanvändarens upplevelse som räknas.

6. Du informerar dig om vad tystnadsplikten innebär 

Sprid aldrig vidare sånt som du fått veta genom ditt arbete. Tystnadsplikten gäller både assistansanvändaren och hans eller hennes närstående.

7. Du följer instruktioner – och tar initiativ 

Utför arbetsuppgifterna på det sätt du fått lära dig. Om saxen ska hänga på en krok i köket ska den inte läggas i kökslådan efter användning. Samtidigt som du måste kunna arbeta självständigt och se vad som behöver göras.

8. Du är lyhörd och uppmärksam 

Om den du assisterar inte kommunicerar med tal eller tecken måste du vara villig att lära dig tyda kroppsspråk, gester, signaler och naturliga reaktioner. Du har en viktig uppgift som kommunikationshjälpmedel och tolk!

9. Du visar omdöme 

Använd din kunskap och mognad för att fatta beslut i olika situationer och agera på sätt som är riktigt ur assistansanvändarens synpunkt. Det innebär också att du förstår dina egna styrkor och svagheter och frågar när något är svårt eller när du inte förstår vad du ska göra eller varför du ska gör det.

10. Du är en bra förebild 

Ha modet att stå upp för den du assisterar när och om det behövs. Om någon ni möter pratar med dig istället för med assistansanvändaren så kan du markera på ett vänligt sätt att personen ska vända sig till assistansanvändaren istället.

Om du tror att du skulle kunna lyckas som personlig assistent – passa på att registrera dig (genom att fylla i formuläret)så kan du hittas och kontaktas av våra arbetsledare i de olika assistanserna.

 

JAG Personlig assistans är ett assistanskooperativ och drivs utan vinstsyfte.

Klara Södra Kyrkogata 1,  Stockholm. 08-789 30 00

jag.se

X