JAG start > Riksföreningen JAG > ”Jag kan inte fatta hur de kan göra så här”

”Jag kan inte fatta hur de kan göra så här”

För några veckor sedan berättade vi om Ginger Lingwall, 74, och hennes fleråriga kamp mot Skärholmens stadsdelsförvaltning för sin rätt till personlig assistans. Det senaste rättsliga avgörandet kom i mars i år då Förvaltningsrätten avgjorde att Ginger ingår i LSS personkrets. Efter Förvaltningsrättens beslut återstod frågan om hur många timmar personlig assistans hon skulle beviljas från stadsdelsförvaltningen.

Det beslutet kom igår. Stadsdelsförvaltningen i Skärholmen bedömer att Ginger Lingwalls grundläggande behov endast uppgår till 2,5 timme per vecka och avslår därmed hennes ansökan om personlig assistans enligt LSS. Det innebär att Gingers stöd med omedelbar verkan dras ner från 47 timmar assistans per vecka till 0.

– Det är inte vettigt. Det är sjukt. Jag kan inte fatta hur de kan göra så, säger Ginger. Jag är ju samma människa som förut, jag har inte blivit bättre.

I ett beslut från stadsdelsförvaltningen 2017 bedömer man att Ginger har grundläggande behov som uppgår till 8,41 tim/v och övriga behov till 39,09. I den nya prövningen bedömer man att de grundläggande behoven är 2,33 timmar.

– Det Skärholmen håller på med är en häxjakt utan dess like på enskilda medborgare som inte får sitt behov av stöd tillgodosett, säger Isabell Bolander, juridisk rådgivare på JAG Personlig assistans som stöttar Ginger i den juridiska processen.

Stadsdelsförvaltningens beslut går att överklaga till förvaltningsrätten. Men väntetiden för att få ett slutligt besked är upp till ett år. Hoppet står nu till att Ginger ska få inhibition, alltså behålla de timmar hon har idag, tills ärendet är avgjort i förvaltningsrätten.

– Får inte Ginger inhibition står hon helt utan insats. Är det här vad en kommun ska göra? Trots det kommunala självstyret är det samma lagar som gäller i hela Sverige, säger Isabell.

Johan Kling (C) är ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd. Han vill inte kommentera ett enskilt fall men säger ändå:

– Är hon berättigad till LSS är det en bedömningsfråga hur timmar assistans hon ska ha. Den bedömningen gör handläggaren.

Men vad säger du om att en person som haft personlig assistans sedan 1997 inte beviljas några timmar alls?

– Lägger du fram det på det här viset låter det konstigt, säger Johan Kling.

Johan Kling har lovat läsa igenom utredningen och återkomma med en fördjupad kommentar i nästa vecka.

Vi har även sökt Gingers biståndshandläggare men hen har gått på semester och är tillbaka först i slutet av juli.

Här kan du läsa den första artikeln om Ginger Lingwall som publicerades 29/5

Inlägget ”Jag kan inte fatta hur de kan göra så här” dök först upp på Riksföreningen JAG.