fbpx

Jobba i JAG Personlig assistans

Vi har lediga jobb i de flesta delar av landet.

Personlig assistent

Som personlig assistent hos oss arbetar du med att assistera en person med omfattande funktionsnedsättningar. Du underlättar så att personen kan leva sitt liv så som hen själv vill.

Att vara personlig assistent är kvalificerat och ansvarsfullt. Du behöver ha personlig mognad och förmåga att sätta dig in i en annan människas situation. Arbetet ger väldigt mycket tillbaka.

Alla personlig assistentjobb är olika och det är svårt att beskriva exakt vilka arbetsuppgifter som ingår eller hur ett arbetspass ser ut för en viss assistent. Det beror på vad personen du är anställd för att assistera önskar och hens livssituation och behov. Det är därför det kallas just personlig assistans.

Arbetsuppgifter som ofta ingår är:

  • att assistera med kommunikation
  • ge assistans vid på- och avklädning
  • assistera med att äta
  • assistans med personlig hygien
  • assistans med förflyttning

Man kan också få assistans med att arbeta, träna, göra fritidsaktiviteter, handla, laga mat, sköta tvätt och städning med mera.

De flesta assistansanvändare hos oss har en intellektuell funktionsnedsättning och kommunicerar med tecken, kroppsspråk, olika ljud eller ansiktsuttryck. Som personlig assistent till någon med intellektuella funktionsnedsättningar ingår även att kompensera för denna funktionsnedsättning. Det kan vara att hjälpa till att ta initiativ, göra enklare val och att förutse konsekvenser av sitt handlande i vardagliga situationer.

Vilka egenskaper är bra att ha som personlig assistent?

Har du ett öppet sinne och är lyhörd och ödmjuk inför andra personers livssituation har du stora möjligheter att bli en bra assistent.

Vad stöttar vi som arbetsgivare med?

Som din arbetsgivare ger vi dig rätt förutsättningar för att göra ett bra arbete och trivas hos oss. Det gör vi bland annat genom:

  • Utbildning och handledning.
  • Anställningsvillkor som regleras genom kollektivavtalet mellan KFO och Kommunal.
  • Friskvårdsbidrag.
  • Personlig arbetsledning. I alla assistanser finns en personlig arbetsledare som berättar för dig vad du ska göra och hur du ska tolka signaler och reaktioner hos den du assisterar. Arbetsledaren hjälper dig att komma in i jobbet och ser till att assistansen blir på det sätt som assistansanvändaren önskar.
  • Introduktion i arbetet. Som ny personlig assistent kommer du en tid i början att arbeta tillsammans med en erfaren assistent. Då lär du känna personen du ska assistera och får veta det du behöver för att kunna göra ett bra jobb.

Alla assistentjobb är olika. Det beror på vem du är anställd för att assistera och hur hans eller hennes livssituation, behov och intressen ser ut just nu. Det är därför det kallas just personlig assistans.

Elin – personlig assistent i Sundsvall

— Jag har tidigare arbetat på kontor, inom äldreomsorg och förskola men sen några år tillbaka arbetar jag som personlig assistent, säger Elin. Det är ett varierat arbete, ingen dag är den andra lik. Jag lär mig hela tiden nya saker kopplat till den jag assisterar men också om mig själv. Det är ett givande arbete!

— Assisterar man någon som inte har ett verbalt språk är det en utmaning att kunna läsa av sin uppdragsgivares signaler, säger Elin. Att vara observant och förstå. I mitt arbete är det också en konst att förstå när jag ska kliva fram eller när jag ska backa.  Jobbet tränar fingertoppskänslan i mötet med andra människor. Det jag också lärt mig är att stå upp för en annan människa och den personens behov. Jag tycker att det är ett fantastiskt jobb på alla sätt och vis!

Björn – personlig assistent i Skåne

Emma arbetar extra som personlig assistent i Karlstad under studierna

— Det är ett fritt jobb som ändå kräver att du kan ta ansvar, säger Emma. Du får komma nära en annan person och den personens liv. Den största utmaningen är kommunikationen. Den jag assisterar använder inte så många ord. Det gäller att lära sig vad ord, miner och kroppsspråk betyder. Det är också viktigt att bemöta alla människor lika oavsett om någon har en funktionsnedsättning eller inte. Det är jätteviktigt att vi alla som assisterar bemöter dem vi assisterar på ett bra sätt.

Victoria – personlig assistent i Karlstad

— Tidigare har jag arbetat på restaurang, som danslärare och även med teater, säger Victoria. Jag är undersköterska. För mig är det en glädje att få arbeta med människor. Det är omväxlande och jag utvecklas som person. Arbetet har lärt mig att låta saker få ta sin tid och att se saker på olika sätt. Det finns alltid en möjlighet, inget är omöjligt.  Har du en drivkraft att vilja hjälpa andra så kan det här arbetet passa dig. Du bestämmer över ditt liv, tänk att du får hjälpa den du assisterar att få bestämma över sitt!

Malin – personlig assistent i Stockholm